Een handelsakkoord met VS kan uw gezin jaarlijks 545 euro opleveren
Foto: REUTERS

Een nieuw vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten kan het beschikbare inkomen van een vierkoppig gezin met gemiddeld 545 euro per jaar doen toenemen. Dat staat in een impactstudie die dinsdag is gepubliceerd door de Europese Commissie.

Op voorstel van eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht schaarde de Commissie zich dinsdag achter een ontwerpmandaat voor nieuwe vrijhandelsgesprekken met de Verenigde Staten. De verwachtingen over deze ‘economische Navo' zijn alvast hooggespannen.

Volgens de impactstudie zou het uiteindelijke akkoord de Europese export naar de Verenigde Staten met 28 procent kunnen doen toenemen, wat een winst van 187 miljard euro per jaar kan opleveren. Ook de consument kan een goede zaak doen: het jaarlijks beschikbaar inkomen van een Europees gezin met vier leden zou met 545 euro kunnen stijgen.

De Gucht sprak alvast de hoop uit dat de lidstaten snel zullen instemmen met het mandaat. Hij hoopt nog voor het zomerreces aan de slag te kunnen. De onderhandelingen met de Amerikanen hoeven volgens de Belgische eurocommissaris ook geen jaren in beslag te nemen. “Er zullen een aantal politieke doorbraken nodig zijn. Maar dat is niet zozeer een kwestie van tijd, maar van de wil om beslissingen te nemen.”

De Gucht probeerde een aantal onheilstijdingen over mogelijke gevolgen van het akkoord de kop in te drukken. Zo verzekerde hij dat de deal geen invloed zal hebben op de wetgeving over genetisch gemanipuleerde organismen. Ook zal er volgens hem gelet worden over de bekommernissen van de culturele en audiovisuele sector. Quota voor programma's van eigen bodem zullen mogelijk blijven.

De handelsrelatie tussen Europa en de VS is de belangrijkste ter wereld. De nieuwe onderhandelingen moeten de gemiddelde invoertarieven van vier procent verder afbouwen, maar de focus zal vooral liggen op de eliminatie van niet-tarifaire belemmeringen, zoals uiteenlopende procedures en standaarden, en de liberalisering van de markten voor diensten en openbare aanbestedingen.

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde dinsdag op zijn beurt dat hij gelooft in de slaagkansen van de gesprekken. Obama herinnerde eraan dat “sommige Europese landen met een belangrijke landbouwsector” in het verleden de neiging vertoonden om handelsakkoorden op cruciale momenten te blokkeren. De economische malaise in Europa zal volgens de president de druk op deze landen doen toenemen om ditmaal wel een akkoord te sluiten.