Het vuilnis is in Brussel dinsdag niet opgehaald omdat de vrachtwagens van Net Brussel door de sneeuw geen toegang hadden tot de secundaire wegen. Dat staat te lezen op de website van de afvalbeheerder en wordt bevestigd door een medewerker. Ook in enkele andere steden werd de afvalophaling verstoord door het winterweer.

In Brussel werd het afval dinsdag niet opgehaald in Brussel-Stad, Etterbeek, Evere, Haren, Neder-Over-Heembeek, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters Woluwe en Watermaal-Bosvoorde. Het was dinsdagnamiddag nog niet bekend of de avondophalingen wel zullen doorgaan.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen er inhaalrondes georganiseerd worden, maar daarover kon Net Brussel dinsdagnamiddag nog geen informatie geven.

Ook in verschillende steden in Vlaanderen heeft het winterweer de vuilnisophaling verstoord. In Gent werd dinsdag geen afval opgehaald, omdat 'de situatie op de weg te gevaarlijk is om onnodige risico's te lopen', luidt het bij IVAGO.

In Hasselt wordt het papier, dat normaal gezien dinsdag werd verzameld, pas vrijdag opgehaald en zijn de ophaaldiensten dinsdag gestopt met de ophaling van het GFT-afval.

Ivarem, de ophaaldienst van het arrondissement Mechelen heeft slechts een beperkt deel van het papier en het karton kunnen ophalen, terwijl zo goed als al het huisvuil en de PMD werd verzameld.

In Antwerpen verliep de ophaling dan weer zo goed als normaal en werden er slechts enkele straten niet bediend.

De verschillende afvalbeheerders kunnen dinsdag nog niet zeggen of de vuilnisophaling woensdag opnieuw normaal zal verlopen. Ze vragen bovendien om het afval dinsdag opnieuw in huis te nemen en bij een volgende ophaling weer buiten te zetten.