Dopingdokter Fuentes gaat alles onthullen... in boek
Foto: EPA

In de dopingzaak rond Eufemiano Fuentes komt mogelijk toch de hele waarheid aan het licht. De 57-jarige dokter is van plan om een boek te schrijven waarin alle geheimen rond de Puerto-affaire onthuld worden. ‘Ik ben een boek aan het schrijven waarin in alles zal vertellen', zei Fuentes dinsdag op een nieuwe procesdag in Madrid.

Hij gaf ook aan dat hij zijn functie als dokter niet meer wenst uit te oefenen.

Op het proces rond de Puerto-affaire herhaalden de openbare aanklager ondertussen zijn vorderingen tegen Fuentes. Hij eist een gevangenisstraf van twee jaar, met daarbovenop een tweejarig beroepsverbod voor Fuentes en de vier medegedaagden. Behalve Fuentes kunnen mogelijk ook zijn zus Yolanda en de voormalige ploegleiders Vicente Belsa, Manolo Sainz en Ignacio Labarta op die straf rekenen.

Tijdens het proces ging het echter niet om doping, want dat was in 2006 nog niet strafbaar in Spanje. In dat jaar kwamen de feiten die Fuentes pleegde immers aan het licht. De politie nam toen 200 bloedzakjes en nog een resem andere dopingproducten in beslag in het appartement van de arts. Ook de voormalige tourwinnaar Jan Ullrich was klant.

WADA wil bloedzakjes recupereren

Het wereldantidopingagentschap WADA wil de bloedzakjes van dokter Fuentes aan verder onderzoek onderwerpen. 'De zakjes moeten aan het WADA of elk ander nationaal sportorgaan worden bezorgd om te kunnen uitmaken wiens bloed er in de zakken zit', klonk het bij een advocaat van het WADA.

De Spaanse wielerbond wil, in de marge van het proces-Fuentes, dat drie medeverdachten van de dokter een lichtere straf krijgen. Ze willen de gevangenisstraf van twee jaar voor zus Yolanda Fuentes, Manolo Saiz en Vicente Belda omgezet zien worden in een straf van een jaar en een dag. De procureur wil de strafmaat houden zoals ze nu is, het WADA wil daarbovenop nog een schorsing van acht jaar en drie maanden zien voor de beschuldigden.

Eerder op de dag werd de getuigenis van ex-wielrenner Alberto Leon voorgelezen. Hij pleegde in 2011 zelfmoord nadat hij in verscheidene dopingzaken betrokken was geraakt. In die tekst benadrukte Leon dat niet enkel wielrenners tot het cliënteel van Fuentes behoorden.