Een totaal rijverbod voor vrachtwagens op de Waalse wegen, naar aanleiding van de sneeuwval van dinsdag, is niet gerechtvaardigd. Dat meent Carlo Di Antonio (cdH), de Waalse minister voor Verkeersveiligheid. Hij verkiest winterbanden te verplichten als de omstandigheden erom vragen.

Er werden vanmorgen rond 6 uur slechts vier vrachtwagens in moeilijkheden gesignaleerd door de federale politie, zegt Di Antonio. ‘Een volledig rijverbod zou grote vertragingen veroorzaakt hebben, omdat alle vrachtwagens dan op zoek moeten naar een parkeerplaats. Dat zou moeilijk verlopen, waardoor ze in bepaalde gevallen op de rechtse rijstrook van de autosnelweg zouden stilstaan.'

Op een aantal tracés in de richting van Frankrijk geldt een rijverbod voor vrachtwagens langer dan 13 meter. In Vlaanderen geldt geen rijverbod voor vrachtwagens, maar vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton mag door het slechte weer de grens met Frankrijk niet over in Adinkerke en Rekkem. Aan Waalse kant gaat het om de grensovergangen Lamain (op de E429/A8) en Hensies (op de E19).