Benedictus XVI volgt het conclaaf ‘in gebed'
Foto: AFP

Emeritus paus Benedictus XVI volgt de verkiezing van zijn opvolger in gebed. Dat heeft woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan dinsdag gezegd.

Benedictus is 'met ons, rustig maar ten diepste verbonden en geheel bewust met ons allen in gebed', aldus Lombardi.

Benedictus ging op de dag van zijn vertrek naar het pauselijk zomerverbijf in Castel Gandolfo nabij Rome en laat zich door zijn secretaris Georg Gänswein op de hoogte stellen van wat er in het Vaticaan gebeurt, vertelde de woordvoerder.

Gänswein woonde dinsdag in de Sint-Pietersbasiliek de mis bij waarin de 115 kiesgerechtigde kardinalen de zegen van de Heilige Geest over het conclaaf afsmeekten. Hij heeft, als demissionair prefect van de Pauselijke Huishouding, meegeholpen aan de voorbereiding van het conclaaf en zal net als iedere niet-stemmer de Sixtijnse Kapel voor het begin van de eerste stemming hebben verlaten.

Nog volgens Lombardi heeft Joseph Ratzinger, de afgetreden paus, de laatste week van nabij de algemene congregaties van de kardinalen - het 'pre-conclaaf' - gevolgd. 'Hij is goed geïnformeerd, hij bekijkt het op televisie', aldus de woordvoerder. Benedictus XVI kent de details van de conversaties die de kardinalen hielden.