Bus- en tramlijnen MIVB en De Lijn zwaar verstoord
Foto: BELGA

De bus- en tramlijnen van zowel MIVB als De Lijn ondervinden dinsdagmiddag nog altijd zware hinder van de sneeuwval. Dat melden de twee maatschappijen. In heel Vlaanderen is de dienstverlening van De Lijn verstoord. Bussen hebben vertragingen van een halfuur tot een uur. De trams in Antwerpen, Gent en aan de kust hebben minder problemen. Al moeten reizigers ook daar rekening houden met kleine vertragingen. De MIVB heeft het merendeel van de lijnen omgeleid of ingeperkt. Het centrum van Brussel wordt niet bediend.

In Antwerpen rijden de bussen met vertragingen tot een uur. Om te gladde wegen te vermijden, rijden bussen op sommige plaatsen lokaal om. 'Een aantal ritten is er afgeschaft', klinkt het. Trams rijden in Antwerpen zo goed als normaal.

In Limburg hebben twee op de drie bussen een vertraging tussen 30 en 60 minuten. Een aantal ritten zijn afgeschaft door te gladde wegen. In Oost-Vlaanderen zijn alle bussen uitgereden, maar ze hebben tot een halfuur vertraging. ‘Vaak kunnen bussen alleen op de hoofdwegen rijden en kunnen lokale wegen niet bediend worden.' In Gent rijden de trams met een kwartier vertraging.

Ook in Vlaams-Brabant rijden de bussen alleen op de hoofdwegen. Daar kunnen de vertragingen oplopen tot meer dan een uur. In de regio Kortrijk-Ieper-Westhoek rijden de bussen met een halfuur vertraging, maar in de kustregio en rond Brugge rijdt alles zo goed als normaal. Hetzelfde geldt voor de kusttram.

In Brussel rijden geen MIVB-trams op de lijnen 62 en 97. Op de andere lijnen zijn ‘belangrijke vertragingen' te verwachten. Bij de bussen is probleem het grootst: de lijnen 41, 43, 63, 65, 66, 72, 75, 76, 77, 79, 87, 89 en 95 rijden niet. De metro rijdt zoals normaal, al zijn ook daar vertragingen te verwachten.