‘Little Black Spiders' haalt drie prijzen binnen op filmfestival in Vancouver
Foto: *

Little Black Spiders van de Belgische cineaste Patrice Toye heeft op het International Women in Film Festival in het Canadese Vancouver de prijzen voor beste langspeelfilm, regie én scenario in de wacht gesleept. De film was de revelatie van het festival, waar in totaal negen awards werden uitgereikt.

Little Black Spiders is een fictief verhaal, gebaseerd op waargebeurde feiten die zich eind jaren zeventig in België afspeelden. Het gaat over enkele tienermeisjes die op een geheime zolderkamer van een ziekenhuis hun bevalling afwachten. Sommigen willen hun misstap snel achter zich laten maar Katja, zelf een wees, kiest resoluut voor haar nog ongeboren kind.

In november viel de film al een eerste keer in de prijzen op het Franse Arras International Film Festival, toen voor de regie. Little Black Spiders is al sinds vorige zomer aan een tournee bezig langs allerlei grote festivals. Zo ging de film in wereldpremière in het Canadese Montréal. Nadien volgden ook nog Oostende, Valladolid en Utrecht.

Het Vancouver International Women in Film Festival bestaat nog maar sinds 2006. Het werd in het leven geroepen door een non-profitorganisatie die zich inzet voor de artistieke en professionele ontwikkeling van vrouwen in de mediawereld. Om voor het festival geselecteerd te worden, dienen bij het productieproces van de film minstens drie vrouwen een sleutelrol zoals scenarist, regisseur of producent te hebben gespeeld.