Strooidiensten krijgen steun vanuit Nederland
Foto: jhp
De strooidiensten van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer krijgen steun vanuit Nederland. Momenteel zijn vier strooiwagens van de Nederlandse dienst Rijkswaterstaat actief op de E314 en de E313 in de provincie Limburg. Wellicht komt er later vanuit Nederland ook steun in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat is vernomen van Ilse Luypaerts, de woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Dinsdagmiddag zijn alle 315 strooiwagens van het Agentschap nog steeds op pad om sneeuw te ruimen en te strooien. Sinds maandagavond is al ruim 4.000 ton zout gestrooid op de autosnelwegen en belangrijkste gewestwegen in Vlaanderen.

Op heel wat snelwegen werd vanaf maandagavond in cascade sneeuw geruimd. Dat wil zeggen dat drie strooiwagens geschrankt naast elkaar op de verschillende rijstroken tegelijk sneeuw ruimen en zout strooien. Maandagnacht en dinsdagochtend werd in samenwerking met de federale Wegpolitie ook blokstrooien toegepast, waarbij de politie het achteropkomend verkeer op afstand houdt zodat de weg vrij is voor de strooidiensten om in cascade sneeuw te ruimen.

Omdat de sneeuwval en de impact op de autosnelwegen in Nederland beperkt bleef, werden met de Nederlandse dienst Rijkswaterstaat afspraken gemaakt en middelen ter beschikking gesteld om op de Vlaamse wegen in te zetten. ‘Momenteel zijn vier Nederlandse strooiwagens actief in de provincie Limburg. Wellicht volgt later ook zo'n inzet in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen', aldus Luypaerts. Bedoeling is om het wegennet in Vlaanderen sneller weer sneeuwvrij te krijgen, om de hinder voor de weggebruiker te beperken.

Volgens de weersvoorspellingen kan er dinsdagnamiddag nog sneeuw vallen in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg.