Avondspits verloopt opvallend vlot
Foto: fvv

Na de chaos van vanmorgen in het verkeer zijn nog niet alle problemen van de baan. Vooral op het spoor moeten reizigers nog steeds rekening houden met afgelaste treinen, vertragingen en zwaar verstoord verkeer. Op weg is daarentegen de ellende voorbij. De avondspits lijkt zeer vlot te verlopen. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt wel voor aanvriezend smeltwater.

Na de uitzonderlijk zware ochtendspits lijkt de avondspits zeer vlot te verlopen. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De filebarometer van het Verkeerscentrum geeft om 17.30 uur 0 km file aan.

'We hebben al eerder gezien dat zich zo'n scenario voordoet', zegt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Verkeerscentrum. 'Sowieso was er deze ochtend al minder verkeer onderweg dan anders. Daarbij komt nog dat vrijetijdsverplaatsingen deze avond beperkt worden.' Op een doordeweekse dinsdagavond telt het Verkeerscentrum meestal goed 100 kilometer file.

Sneeuwzone

De grootste sneeuwellende hebben we achter de rug, tegen de avondspits heeft de sneeuwzone ons land verlaten. Enkel in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant kan er nog wat lichte sneeuw vallen.

‘Het probleem vanavond zal niet de neerslag zijn, maar de vrieskoude', waarschuwt weerman Frank Deboosere. ‘Vannacht gaat het heel hard vriezen in het hele land, met temperaturen van -5 graden aan de kust tot -15 graden in het Zuid-Oosten van het land.'

Op dit ogenblik zijn de meeste snelwegen goed berijdbaar, maar de linkerrijstrook en de op- en afritten op sommige gewestwegen liggen er nog slecht bij.  'We blijven wel waarschuwen voor gladheid op de weg, zeker op de op- en afritten van de autosnelwegen. Plaatselijk is er mogelijke gladheid door aanvriezend smeltwater', meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Het verkeerscentrum roept automobilisten op om hun rijstijl aan te passen, zowel op de lokale wegen als op de snelwegen.

De strooidiensten van het Agentschap zijn waar nodig nog actief om te voorkomen dat smeltwater kan aanvriezen. De voorbije 24 uur werd in totaal al 6.057 ton zout gestrooid. Alle 315 strooiwagens van het Agentschap rukten uit, goed voor 440 personeelsleden die in de weer waren.

Sneeuw blijft liggen tot het weekend

Deboosere verwacht dat de sneeuw nog tot het weekend zal blijven liggen. ‘Overdag klimt de temperatuur licht boven het vriespunt, maar dat is onvoldoende om de sneeuw te laten smelten.' Dit weekend wordt het zachter maar is er regen op komst. Op de echte lente is het dus nog even wachten.

Bekijk de voorspelling voor de komende weken op onze weersite.