Bouwunie wil soepele regels om achterstand in te halen
Foto: © Jason Wittevrongel

Bouwverenigingen willen de achterstand die de sector door weerverlet opliep, zonder rompslomp kunnen inhalen. Heel wat werven liggen sinds begin 2013 noodgedwongen stil en de vrees voor boetes steekt de kop op.

De uitzonderlijke winter bezorgt ook de bouwsector hoofdbrekens. Vele werven liggen noodgedwongen stil, terwijl de vaste kosten blijven doorlopen. ‘Het weerverlet kost de bouwsector 10 miljoen euro per dag', zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). KMO-federatie Bouwunie pleit voor soepele regels, om de opgelopen achterstand na de winter snel te kunnen inhalen, ‘zonder veel administratieve verplichtingen'.

Volgens Bouwunie lag de Vlaamse bouwsector deze winter tot nu toe al 31 dagen stil door vorst en/of sneeuw. ‘Dat is al vier dagen meer dan het gemiddeld aantal winterverletdagen sinds de winter van 1967-1968, en het vriesweer is nog niet voorbij', luidt het in een persbericht.

‘Een groot aantal bouwbedrijven heeft sinds het begin van dit jaar nauwelijks werken kunnen uitvoeren', stelt ook de VCB vast. ‘De winterellende is begonnen rond 11 januari en is met twee korte tussenperiodes van enkele dagen begin februari en begin maart continu blijven voortduren.'

Boetes

Omdat ze niet kunnen werken, kunnen aannemers ook niet factureren, maar ondertussen lopen hun vaste kosten door. Bovendien riskeren ze boetes als ze hun opdracht niet op tijd afronden.

Om de opgelopen achterstand snel te kunnen inhalen, vraagt Bouwunie een versoepeling van de arbeidsregeling. ‘Dat houdt in dat het mogelijk moet worden om onmiddellijk na de winterprik, zonder enige procedure (of een zeer eenvoudige meldingsprocedure) de verloren uitvoeringstijd te presteren op zaterdag of via bijkomende overuren in de week', heet het.