“De overname van Spano is een stap in het onbekende voor het personeel.” Dat is de reactie van de vakbonden, na de bekendmaking dat topman Jan Ide zijn pogingen staakt om spaanplatenfabrikant Spanogroup over te nemen. Spano wordt nu zo goed als zeker gesplitst tussen streekgenoten Unilin en IVC.

Maandag lichtte Ide het personeel in , wist De Standaard vanmorgen te melden. Ide had als minderheidsaandeelhouder tot eind deze week de tijd om het bod van concurrent Unilin en vinylgroep IVC te evenaren. De topman vindt daarvoor echter niet voldoende middelen, namelijk 187,5 miljoen euro, en ziet af van zijn voorkooprecht.

Voor het personeel is het nu afwachten. “We wisten dat dit kon gebeuren”, aldus Sandra Lamote van het ACV. “Wat volgt is een stap in het onbekende en dat boezemt altijd wat angst in, ook al hoeft een overname niet per se een slechte zaak te zijn.”

Lamote zegt ook dat drastische wijzigingen nog niet voor morgen zijn. “Europa moet de deal nog goedkeuren en ook dan zullen er wellicht niet meteen grote wijzigingen doorgevoerd worden. Spano heeft een aantal belangrijke troeven, waaronder gemotiveerd personeel dat heel goede kwaliteit aflevert. We mogen dus geenszins paniek zaaien over deze ontwikkeling”, besluit de vakbondsvrouw.