‘Niet willen kwetsen met schrappen namen buschauffeurs'
Foto: BELGA

Op vraag van enkele ouders van kinderen die stierven bij de busramp in het Zwitserse Sierre, werden de namen van de buschauffeurs van een gedenkplaat verwijderd. De weduwe van de chauffeur die aan het stuur zat, noemt het ‘een wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad'. De organisatie reageert dat ze 'niet heeft willen kwetsen'.

Ter nagedachtenis van de 22 verongelukte kinderen en 6 volwassenen liet organisator van de skireis Openluchtklassen VZW een gedenkplaat maken. Op vraag van enkele ouders werden de namen van de buschauffeurs daarvan verwijderd. Een aantal ouders legt de schuld voor de ramp immers bij de chauffeur. Een officiële oorzaak is er echter nog niet.

De weduwe van de buschauffeur die aan het stuur zat op het ogenblik van de crash, reageert bijzonder ontgoocheld. ‘Het is alweer een frontale aanval op de chauffeurs, die zich niet kunnen verdedigen', zegt ze. ‘Deze keer worden ze vernederd [...]. Voor mij een wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad.'

'Ik vind het ook bijzonder jammer dat ik weer niet door de betrokken Belgische instanties op de hoogte gebracht werd', klinkt het, 'waardoor ik dit nieuws via Zwitserse vrienden en de pers moest vernemen.' Ze vindt dat ‘een zoveelste klap in mijn gezicht en dat van mijn man'.

'Niet willen kwetsen'

Marina Claes van Openluchtklassen VZW bevestigde dat de namen op de nieuwe gedenkplaat weggehaald werden op vraag van enkele ouders. Zij 'gaven aan dat de leerlingen met hun begeleiders op sneeuwklas waren. De chauffeurs maakten daar geen deel van uit. Daarom, en omdat ik de ouders de tekst van de gedenkplaat niet op voorhand heb bezorgd, heb ik besloten een nieuwe plaat te laten maken.'

Door het weghalen van de namen van de chauffeurs wil Claes zeker niet miskennen dat de chauffeurs ook slachtoffers zijn. 'Het was niet de bedoeling om te kwetsen', verklaarde ze op Radio1.

28? 26?

Opvallend: enkele weken geleden gebeurde identiek hetzelfde. In Israël werden toen 28 bomen geplant ter nagedachtenis van de Belgische slachtoffers in Sierre. Er werd ook een monument onthuld, maar daarbij was ook geen plaats voor de buschauffeurs.

Enkele maanden geleden kregen de slachtoffers ook een herdenkingsmonument op een bergflank in het skioord. 'Wees niet bang voor de nacht, want ik weet dat er licht zal zijn en Iemand die op je wacht' , stond er in twee talen geschreven, met daarboven de 28 namen .