BASF waarschuwt voor energiekosten
BASF-topman Wouter De Geest Foto: BELGA

Chemiereus BASF heeft in zijn vestiging in Antwerpen vorig jaar een omzetstijging van 3,2 procent gerealiseerd. De bedrijfswinst (EBIT) zakte daarentegen met 32 procent, hoofdzakelijk door hogere grondstofprijzen. Topman Wouter De Geest luidt de alarmbel over de energieprijs en leveringszekerheid. Hij hoopt op een langetermijnvisie vanwege de overheid.

De Geest waarschuwt bij de toelichting van de jaarresultaten voor de stijgende kost voor hernieuwbare energie. “Offshore windenergie is een goede zaak en we hebben er hier alle troeven voor, maar dat heeft ook een meerkost. Voor BASF Antwerpen zou de energiefactuur van 3 miljoen euro nu, tegen 2020 stijgen naar 20 miljoen euro, waardoor bepaalde productie niet meer rendabel zal zijn.”

De BASF-topman kijkt daarvoor naar Duitsland: “daar is een soort cap voor de verbruiker ingesteld. Ik verneem dat men in de begrotingsgesprekken voor 2013 een eenmalig bedrag wil reserveren, maar er is een langetermijnbeleid nodig, met een verdeling van de lasten.”

De Geest sprak ook over energiebevoorradingszekerheid niet alleen voor de industrie, maar ook voor het hele land cruciaal. Hij noemt in dat verband het Brabo-project van Elia, dat in 1.000 MW extra transportcapaciteit vanuit Nederland voorziet. “Belangrijk voor hem is dat de vergunningsprocedure geen vertragingen kent. Volgens De Geest kan het uitblijven van een vergunning tot grotere calamiteiten leiden, zoals het uitvallen van installaties.

Omzet stijgt, winst daalt

De omzet steeg van 6,96 miljard euro in 2011 tot 7,18 miljard euro een jaar later. Volgens De Geest is de stijging toe te schrijven aan hogere verkoopprijzen (+5 pct), terwijl het verkochte volume met 2 procent daalde.

De bedrijfswinst kende wel een sterke daling, van 750 miljoen euro naar 510 miljoen, bijna een derde minder. “Daar spelen voornamelijk de grondstofprijzen”, aldus De Geest. “Halfweg het jaar is bijvoorbeeld nafta, de grondstof voor onze crackerinstallatie, zeer duur geworden. Het effect van de grondstoffen ligt rond de 300 miljoen euro. Ook de zwakkere euro tegenover de dollar heeft een effect, wat onze marges onder druk heeft gezet.” Verder speelt ook de afsplitsing van de meststoffenactiviteit een rol, alsook de gestegen kosten voor diensten en diverse goederen.

De investeringen op de site stegen in 2012 van 146,8 miljoen naar 161,4 miljoen euro. De werkgelegenheid bleef volgens de directie constant. Er gingen wel heel wat medewerkers - zonder jobverlies - over bij de verkoop van productie naar EuroChem, maar tegelijk werden 223 werknemers aangeworven.