Premier Elio Di Rupo, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën hebben dinsdag van 19 tot 22 uur verder gewerkt aan de begrotingscontrole. Woensdag zien de topministers elkaar opnieuw vanaf 10.30 uur.

De liberale vicepremiers hebben bij de aanvang van de begrotingscontrole structurele maatregelen geëist. Voor PS-vicepremier Laurette Onkelinx is zoiets onmogelijk. De regeringstop moet 2,8 miljard euro vinden om de begroting binnen het afgesproken tekort te houden.

Het kernkabinet zat deze voormiddag samen met de ministers van Begroting en Financiën om het rapport van het monitoringcomité verder te bespreken. Om 19 uur kwamen de de ministers weer bijeen. Die vergadering duurde tot rond 22 uur. 

De woordvoerder van premier Elio Di Rupo kondigde voor donderdag en vrijdag ook al bilaterale contacten aan tussen de ministers van Begroting en Financiën, Olivier Chastel en Koen Geens, en de afzonderlijke ministers. Vanaf zaterdag herneemt de begrotingscontrole opnieuw.

'Doen wat Europa verwacht'

Didier Reynders (MR) verklaarde dinsdagochtend dat hij tijdens voorbereidende vergaderingen voor de Europese top van donderdag en vrijdag de boodschap kreeg dat men vooral structurele maatregelen vraagt. ‘We gaan doen wat Europa van ons verwacht.'

Collega-liberaal Alexander De Croo zit op dezelfde golflengte: ‘Indien we een begroting opmaken die niet op structurele maatregelen is gestoeld, gooien we het werk van het voorbije jaar weg', stelde hij. Reynders gaf als voorbeeld van een structurele maatregel de vermindering van het aantal directies binnen de politie.

Volgens Laurette Onkelinx is het onmogelijk de nu gevraagde inspanning via structurele maatregelen te realiseren. ‘Indien we echt het economisch herstel dat ons land nodig heeft, willen vrijwaren, kunnen we niet alles wat Europa ons vraagt via structurele maatregelen realiseren', waarschuwde ze dinsdag.

2,8 miljard euro

Het monitoringcomité schat de inspanning die de federale regering moet doen om dit jaar binnen het vooropgestelde tekort van 2,15 procent van het bbp te blijven op 2,8 miljard euro. De PS-vicepremier liet reeds verstaan dat er fouten en onduidelijkheden zitten in de cijfers. De drie werkgroepen die eind vorige week aan het werk gezet werden, hebben intussen 185 miljoen euro gevonden.

Premier Di Rupo heeft zich niet uitgesproken over de verschillende standpunten. ‘Budgettaire discipline is onontbeerlijk, zo niet is het gevaar groot dat dat we in ernstige moeilijkheden komen. Maar we moeten er ook voor zorgen dat de economische machine niet vastloopt', benadrukte hij.