Het ziet er naar uit het Franse dj-duo Daft Punk woensdag voor het eerst in lange tijd weer zal optreden. In het Amerikaanse Austin meer bepaald, op het SXSW-festival. De geruchten zijn nog niet bevestigd, maar alles wijst in die richting.

Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo van Daft Punk lijken klaar voor hun grote terugkeer naar de podia in de hele wereld. Het laatste wapenfeit van de Fransen dateert al van 2009, toen ze de soundtrack maakten voor TRON: Legacy, de remake van de filmklassieker. In de jaren ervoor ontpopten ze zich tot dé voorlopers van de dance- en electroscene met baanbrekende albums als Discovery , Human After All en Homework . Bovendien brachten ze in 2007 de live-dvd Alive uit.

De grote terugkeer?

Vorig jaar doken de eerste geruchten over een terugkeer van het Franse dj-duo op. Eerst werd het duidelijk dat Nile Rodgers, het brein achter discoband Chic, aan het samenwerken was met Daft Punk. Toen even later ook nog een gesprek opgevangen werd van de bandleden met de man die vermoedelijk hun artwork zal verzorgen en de fotograaf die hun tournee moet vastleggen, zwollen de geruchten aan.

Daarop was het de Franse zangeres Yelle die een foto op Twitter postte met wat mogelijk de cover voor het nieuwe album van Daft Punk wordt. ‘No End - 3.13.13' staat daarop, vermoedelijk een verwijzing naar de releasedatum, die morgen zou liggen.

Columbia

Zekerheid over nieuw Daft Punk-werk is er wel. De Fransmannen tekenden bij Columbia Records, een van de platenlabels van Sony Music. Dat kondigde het label zelf aan. ‘Het nieuwe album van de dj's komt in de lente uit', werd toen gemeld. Intussen was ook duidelijk geworden dat naast Nile Rodgers ook Giorgio Moroder en Paul Williams meewerken aan de plaat. De heren van Daft Punk plaatsten toen ook een nieuwe afbeelding op hun website en Facebook, waarmee ze bevestigden bij Columbia getekend te hebben.

Op 3 maart keek de wereld verbaasd naar een uitzending van de Amerikaanse talkshow ‘Saturday Night Live', waar plots een Daft Punk-teaser van 15 seconden op het scherm verscheen. De eerder al getoonde foto, mogelijk de cover van hun nieuwe plaat, werd getoond en er was een onbekend nummer, mogelijk nieuw werk, te horen.

Drie dagen later verscheen op het YouTube-kanaal van de dj's een remix van The Final Countdown van Europe, met Daft Punk Countdown als titel. Het werd toen nog duidelijker dat er iets stond te gebeuren.

Net op het moment dat de muziekminnende wereld niet nog nieuwsgieriger leek te kunnen worden, sloegen de mannen weer toe. Op het SXSW-festival in het Amerikaanse Austin doken plots in de hele stad posters op met daarop de eerder genoemde afbeelding van op de website van de dj's. De geruchtenmolen zwelt ook steeds meer aan. Daft Punk zou in de VS aanwezig zijn en daar woensdag een optreden geven om de nieuwe cd voor te stellen. Bevestigd is het nog niet, maar de kans lijkt niet onbestaande dat we donderdag opstaan met een nieuw Daft Punk-album.