Hopen op normaal treinverkeer
Foto: Hendrik De Rycke
Woensdag zullen de treinen zo goed als normaal rijden, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel dinsdagavond. Belangrijkste verschil met de voorbije dag: het weer dat woensdag wordt verwacht, is niet zo extreem als de voorbije dag.

Het spoorverkeer leek dinsdagmorgen aanvankelijk weinig hinder te ondervinden van het extreme weer, maar al snel kwamen er berichten over ondergesneeuwde wissels en gebarsten bovenleidingen. Verschillende locomotieven hadden af te rekenen met technische problemen. Alle sneeuwploegen van de NMBS rukten uit, maar dat leek weinig uit te halen.

Amper treinen in Brussel

De problemen waren het grootst op de Brusselse Noord-Zuidverbinding, de flessenhals van het Belgische spoorwegnet. Negen op de tien treinen kwam met vertraging aan in de hoofdstad. In de loop van de voormiddag raakten de stations zo verzadigd dat beslist werd om het verkeer even helemaal stil te leggen. Het duurde tot 11.30 uur voor het verkeer zich weer op gang trok.  Maar dinsdagavond was er zo nog steeds een vertraging van een half uur voor de treinen vanuit Brussel.

Chaos in Gent-Sint-Pieters

Ook in het station Gent-Sint-Pieters heerste er de hele dag chaos. Op een bepaald moment stonden tientallen mensen in de hal naar het aankondigingsbord te kijken, maar daar stond maar één trein op. Treinbegeleiders wisten zelf niet hoelang de problemen nog zouden aanslepen. 

Defecte locomotief in Ede, ondergesneeuwde wissels in West-Vlaanderen

Aan het station van Ede (Haaltert) vderoorzaakte een defecte locomotief vanaf 8.40 uur problemen op de spoorlijn Burst-Denderleeuw. Het defect in de locomotief had volgens Infrabel niets met het weer te maken. Een hulplocomotief kon de trein pas rond 11.30 uur binnenslepen in het station van Denderleeuw. 

In West-Vlaanderen en Henegouwen zorgden ondergesneeuwde spoorwissels voor heel wat hinder, vooral in de regio Kortrijk en op de lijn Moeskroen-Doornik werden problemen gemeld.

Geen verkeer tussen Schellebelle en Dendermonde

Door een gebarsten bovenleiding was er vanaf 9.30 uur geen spoorverkeer meer mogelijk op lijn 53 tussen Schellebelle en Dendermonde. De treinen op lijn 53 (Mechelen-Brugge) via Dendermonde, werden omgeleid op drie andere lijnen en de NMBS riep vervangende bussen op.

Snelheidsbeperking voor HST

Ook op de hogesnelheidslijnen waren er ernstige vertragingen. Er geldt een snelheidsbeperking tot 160 kilometer per uur. Dat is een halvering van de normale toegelaten maximumsnelheid van 300 kilometer per uur.

Pas woensdag beterschap

"Er zijn tussen 20 uur en middernacht nog gevolgvertragingen van 30 minuten tot een uur, met soms zelfs uitschieters van meer dan een uur", aldus Infrabelwoordvoerder Thomas Baeken. De verwachting is dat deze vertragingen nog duren tot het einde van de treindienst op dinsdag rond middernacht.

Infrabel verwacht dat de ochtendspits woensdag minder chaotisch zal verlopen. 'Zoiets weet je natuurlijk nooit zeker, maar de meeste treinvertragingen zullen waarschijnlijk opgelost zijn na de avondspits op dinsdag. In principe starten we woensdag met een propere lei.'

"Belangrijke factor is of de treinbestuurders en hun materieel op hun eindbestemming geraken. Is dat het geval, dan rijden de treinen woensdagochtend normaal. Temeer omdat woensdag niet de extreme weersomstandigheden zullen heersen die het treinverkeer dinsdag parten speelde. Alleen als het materieel niet op zijn bestemming raakt, kan het gebeuren dat er woensdagochtend hier of daar een trein wordt afgeschaft, maar dat zal vrij uitzonderlijk het geval zijn", besluit Baeken.

Eurostar en Thalys

Voor het Thalys-netwerk daarentegen worden er wel nog sterke storingen verwacht op woensdag. Het al dan niet hernemen van het internationale spoorverkeer is afhankelijk van de weersomstandigheden en de toestemming van de infrastructuurbeheerders. Thalys International vraagt zijn reizigers daarom om hun reis uit te stellen. Alle tickets geldig op 12 en 13 maart zijn inruilbaar volgens beschikbaarheid bij het initiële verkooppunt.

Ook het Eurostar-verkeer zal woensdag nog altijd moeizaam verlopen door slechte weersomstandigheden in het noorden van Frankrijk en in België. Eurostar verwacht woensdag een hervatting van het verkeer, maar volgens een aangepaste dienstregeling. Een aantal treinen vanuit Londen, Parijs en Brussel wordt geannuleerd. Verder verwacht Eurostar vertragingen van ongeveer 1 uur door snelheidsbeperkingen op de hogesnelheidslijnen. Eurostar raadt de reizigers aan om hun reis uit te stellen naar een latere datum.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig