Telegraaf blijft verlies maken
Foto: EPA

Telegraaf Media Groep (TMG) is vorig jaar opnieuw in de rode cijfers beland. De advertentiemarkt ging nog harder achteruit dan verwacht en toont geen tekenen van herstel.

Dat liet het Nederlandse mediabedrijf dinsdag weten. TMG boekte vorig jaar een nettoverlies van 15,1 miljoen euro. Een jaar eerder eindigde het moederbedrijf van onder meer de krant De Telegraaf en socialenetwerksite Hyves.nl al 32,6 miljoen euro in het rood.

De omzet bleef dankzij overnames gelijk op 577,2 miljoen euro. Op vergelijkbare basis daalden de opbrengsten echter met 36 miljoen euro. Het bedrijf schreef vorig jaar 41,7 miljoen euro af, waaronder 36,5 miljoen euro op Hyves.

Door de slechte advertentiemarkt moet TMG zijn voorgenomen bezuinigingen naar eigen zeggen sneller doorvoeren. Het bedrijf keert geen dividend uit over 2012 en liet de omzet- en winstdoelstellingen voor 2016 los. Verder wordt bekeken wat de opties zijn voor puzzelproducent Keesing.

TMG heeft de organisatie vorig jaar stevig aangepakt in een poging de diverse mediadivisies beter met elkaar te integreren. Die zogeheten crossmediale strategie zal TMG volgens topman Herman van Campenhout helpen ‘als een beter en steviger bedrijf uit de storm te komen, die in het medialandschap woedt'.

De advertentie-inkomsten daalden vorig jaar vooral sterk bij de Nederlandse dagbladen en de huis-aan-huisbladen. De reorganisaties bij de kranten en de besparingen op de bezorgingskosten waren niet genoeg om de dalende reclameopbrengsten te compenseren.