Cameron: 'Argentinië moet resultaat Falkland-stemming respecteren'
Foto: EPA
Argentinië moet de duidelijke wens van de inwoners van de Falkland-eilanden respecteren om Brits overzees gebied te blijven. Dat zei de Britse eerste minister David Cameron dinsdag naar aanleiding van het resultaat van het referendum op de eilanden. Bij dat referendum koos 99.8 procent van de inwoners ervoor om Brits te blijven.

Argentinië 'moet zorgvuldig kennis nemen van dit resultaat', aldus Cameron. 'De inwoners van de Falkland-eilanden konden zich niet duidelijker hebben uitgesproken. Ze willen Brits blijven en die wens moet door iedereen gerespecteerd worden, ook door Argentinië.' De premier merkte nog op dat Groot-Brittannië de eilanden altijd zou verdedigen.

Volgens Brad Smith, leider van een internationale waarnemersmissie, verliep het referendum 'vrij en eerlijk'. De participatiegraad bedroeg 92 procent, met slechts drie nee-stemmen.

Het referendum moest een sterk signaal sturen naar Argentinië. De Britse overheid, die de archipel sinds 1833 in handen heeft, gaf zijn goedkeuring aan het referendum. Argentinië beschouwt de stembusgang echter als onwettelijk en dus onbestaande. Voor Buenos Aires vormen de ‘Islanders' een bevolkingsgroep die er is ‘ingeplant' door de Britten en geen enkel recht heeft op zelfbeschikking.

Buenos Aires verwierp het resultaat en hield vol dat bilaterale onderhandelingen over de status van de eilanden moeten gehouden worden, tussen Argentinië en Groot-Brittannië. De 2.563 inwoners van de eilanden zijn dan weer heel tevreden met het resultaat.

Groot-Brittannië en Argentinië vochten een bloedige oorlog uit over de eilanden in 1982. Sindsdien blijven de Falklands spanningen tussen beide landen veroorzaken.