Ongeziene ochtendspits: meer dan 1600 kilometer file op de weg
Door de aanhoudende sneeuwbuien hebben de strooidiensten het bijzonder moeilijk om de wegen berijdbaar te houden. Foto: Kurt Desplenter
Het sneeuwde dinsdagmorgen onophoudelijk in nagenoeg het volledige land, en dat zorgde voor ongeziene ellende op de weg. Om acht uur stond er maar liefst 1600 kilometer file op de Belgische wegen, een absoluut record. Er waren 315 strooiwagens op pad, maar door de aanhoudende sneeuwbuien hadden de strooidiensten het bijzonder moeilijk om de wegen berijdbaar te maken en te houden.

Door de sneeuwval was het dinsdagmorgen overal gevaarlijk rijden. Op de snelwegen was meestal slechts een rijstrook berijdbaar. De secundaire wegen lagen er op veel plaatsen nog besneeuwd bij. In Brussel werden alle tunnels uit voorzorg een tijd afgesloten.

Rond acht uur zwollen de files op de Belgische wegen aan tot een recordlengte van meer dan 1600 kilometer. Vooral op de snelwegen tussen Gent, Brussel en Antwerpen was het urenlang aanschuiven geblazen. Er gebeurden talloze ongevallen, maar in de meeste gevallen bleef het beperkt tot blikschade. In de Haan viel wel een dodelijk slachtoffer toen een wagen inreed op een strooiwagen.

Alle 315 strooiwagens waren sinds maandagavond op pad om sneeuw te ruimen en zout te strooien. In totaal werd meer dan 3196 ton zout gestrooid. Door de aanhoudende sneeuwbuien was het voor de strooidiensten wel moeilijk om de wegen berijdbaar te maken en te houden.

Rond de middag was het ergste leed op de weg geleden. Op dat moment waren op de meeste autosnelwegen de drie rijstroken weer goed berijdbaar.

'Heel uitzonderlijk weer'

De actieve sneeuwzone trekt vandaag geleidelijk weg naar het zuidoosten. In de Ardennen zullen de sneeuwvlokken nog dwarrelen tot ‘s avonds en kan er lokaal nog 10 cm bijvallen. In Vlaanderen wordt het vanaf de kust al snel droog en verschijnen er opklaringen.

Het sneeuw­tapijt houdt op de meeste plaatsen stand. De maxima schommelen tussen +1 aan zee en -5 graden in Hoog-België. Door de strakke noordoostenwind voelt het veel kouder aan.

Weerman Frank Deboosere heeft het over uitzonderlijk weer. ‘De temperatuur is maandag de hele dag onder het vriespunt gebleven in Ukkel. Je moet al terug naar 1888 om zo laat in maart nog een echte ijsdag tegen te komen.'

Het KMI mat dinsdagochtend om 8 uur 10 cm sneeuw. Dat is echter geen record, zegt KMI-weerman David Dehenauw. Op 25 maart 2008 werd er 12 cm gemeten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig