Hinder op luchthavens van Zaventem en Charleroi
(archiefbeeld van Brussels Airport) Foto: BELGA
Op de luchthaven van Charleroi zijn er grote vertragingen gemeld. Ook de luchthaven van Zaventem ondervindt hinder door de aanhoudende sneeuwbuien. Reizigers worden aangeraden om ruim op tijd te vertrekken.

'De ondergrond van de landingsbanen is koud en bevroren en het is een beetje dweilen met de kraan open. Maar er is de hele nacht doorgewerkt door onze mensen. Het was heel moeilijk, maar de luchthaven functionneert nu normaal', liet Jan Van der Cruysse vanBrussels Airport deze ochtend optekenen.

'Er zijn twee start- en landingsbanen in gebruik', meldt de woordvoerder nog. Hij raadt reizigers aan om ruim op tijd te komen, en om voor vertrek te controleren of hun vlucht al dan niet doorgaat. 

Crisisvergadering

Op de luchthaven van Charleroi zijn er grote problemen. De luchthaven  kampt met aanzienlijke vertragingen en 'de situatie verbetert voorlopig niet'. Dat heeft de woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport (BSCA), David Gering, dinsdag meegedeeld. Nagenoeg alle vluchten hebben er vertraging. De luchthaven raadt de reizigers aan de status van de vlucht te controleren.

Op de luchthaven van Charleroi kunnen passagiers normaal inchecken, maar moeten de vliegtoestellen wachten op groen licht om op te stijgen tot 'de zichtbaarheid goed is en de wind gunstig is', aldus Gering. Reizigers moeten wel de hele dag rekening houden met vertragingen, maar 'we stellen alles in het werk om de pistes open te houden die vrijgemaakt zijn door onze ploegen', aldus Gering.

Dinsdagmorgen werd ook een crisisvergadering gehouden in Brussels South in Charleroi. 'Een verantwoordelijke voor de landingsbanen heeft me bevestigd dat hij een dergelijke situatie in zijn twaalfjarige carrière niet heeft meegemaakt', aldus de woordvoerder van BSCA.

Luchthaven Luik even gesloten

De luchthaven van Luik is sinds 11.30 uur heropend. Vliegtuigen kunnen opnieuw opstijgen en landen op Liege Airport, zo heeft de woordvoerder gemeld.

De piste werd dinsdag omstreeks 8.30 uur gesloten. De nachtoperaties konden allemaal uitgevoerd worden, maar deze ochtend zag de luchthaven zich wegens het winterweer genoodzaakt om de luchthaven te sluiten, aldus woordvoerder Christian Delcourt.

De ploegen van de luchthaven waren sinds maandagavond in de weer om de sneeuw van de tarmac te verwijderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig