Longartsen zetten tabaklobby te kijk

Twee Nederlandse longartsen doen op een nieuwe website aan ‘naming and shaming' van politici en bedrijfslui die flink bijverdienen als lobbyist voor de tabaksindustrie.

Wanda de Kanter en Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn het al lang beu. Voor longartsen is het behandelen van patiënten met longkanker dweilen met de kraan open. Het aantal rokers nam vorig jaar in Nederland opnieuw toe. Alles hebben De Kanter en Dekker, activistisch ingestelde artsen, al geprobeerd: lezingen, cursussen, tv-debatten,....

Sinds gisteren spelen ze het spel harder dan ooit. Op tabaknee.nl schetsen ze portretten van politici en bedrijfsmensen die een rol spelen voor de tabakslobby, als lid van de raad van bestuur van sigarettenfabrikanten of woordvoerder van (vaak door de sector gefinancierde) rokersverenigingen.

Zo wordt Elco Brinkman (CDA), in de jaren negentig topminister en gedoodverfd opvolger van premier Lubbers en nu CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, ‘dom en gewetenloos' genoemd.

Brinkman herstelde tot tweemaal toe van een vorm van kanker – weliswaar geen longkanker – maar zit toch in de raad van bestuur van de tabaksgigant Philip Morris. ‘Hoe valt dat in godsnaam te rijmen?', vraagt Frits van Dam, gepensioneerd psycholoog en hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam, die de website van beide artsen beheert.

‘Minister van tabak'

Maar Brinkman is niet de enige bekende Nederlander die geviseerd wordt op tabaknee.nl. Onder het handvol slachtoffers is ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers, die ‘minister van tabakswerkgevers' wordt genoemd. Schippers reageert boos, en zegt dat de artsen en hun website hun beweringen niet met argumenten staven.

De lancering van de website miste haar effect niet – mede dankzij twee kranten die er mee uitpakten op hun voorpagina. 's Namiddags was de website overbelast.

Professor Roger Blanpain, die in ons land al jaren de strijd tegen tabak leidt, vindt de name & shamestrategie van de Nederlandse artsen geen goed idee. ‘Je moet op de bal spelen, niet op de man. Wat mij betreft is het heel eenvoudig: tabak is ernstig vergif, en zou dus verboden moeten worden.'

Dit is een korte versie van een langer verhaal vandaag in De Standaard. Lees meer in de krant of in de e-krant.