Juncker waarschuwt voor nieuwe oorlog in Europa
Foto: EPA

“Wie gelooft dat de vraag van oorlog en vrede zich niet meer stelt, zou zich wel eens geweldig kunnen vergissen. De demonen zijn niet weg. Ze slapen enkel”. Die waarschuwing heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker maandag de wereld ingestuurd via het Duitse blad Der Spiegel.

In het gesprek trekt Juncker een parallel tussen de huidige eurocrisis en 1913. De meest ervaren van de Europese regeringsleiders wijst erop dat velen aan de vooravond van de eerste wereldoorlog eveneens dachten dat Europa nooit meer een oorlog zou moeten meemaken.

De voorbije verkiezingen in Griekenland en Italië, met sterke winsten voor anti-Europese formaties, hebben Juncker echter aan het denken gezet. “Plots komt er wrok naar boven waarvan men dacht dat die definitief tot het verleden behoorde.”

Vier jaar geleden was Juncker in beeld om voorzitter van de Europese Raad te worden, maar hij stuitte op weerstand bij Frankrijk en Duitsland. De functie ging uiteindelijk naar Herman Van Rompuy. Juncker zei aan Der Spiegel dat hij er niet meer aan denkt alsnog een gooi te doen naar de job. “Ik geef het jullie zwart op wit: ik sluit uit de opvolger van Van Rompuy te worden”.