Minuut stilte voor tweede verjaardag verwoestende tsunami
Arahama in Sendai Foto: EPA
Om 14.46 uur lokale tijd - 06.46 uur Belgische tijd - werd in heel Japan een minuut stilte gehouden. Op dat uur werd exact twee jaar geleden het noordoosten van het land getroffen door een aardbeving en een tsunami, die leidde tot de ramp in de kerncentrale van Fukushima.

‘Zolang de lente niet aanbreekt in het noordoosten, zal de lente niet in Japan aanbreken'. In een boodschap via het internet gericht aan zijn langenoten heeft premier Shinzo Abe de bevolking opgeroepen de slachtoffers van 11 maart 2011 te blijven steunen. 

‘Sinds ik eind vorig jaar aan de macht ben gekomen, heb ik veel mensen uit het getroffen gebied ontmoet en naar hen geluisterd. In tijdelijke woningen heb ik de moed en de pijn van de vluchtelingen gedeeld', legt de premier uit. Sinds zijn verkiezing op 26 december trok hij driemaal naar de verwoeste provincies: Iwate, Miyagi en Fukushima.

Wederopbouw

‘In het getroffen gebied is ieders kracht nog nodig', benadrukte Abe. ‘Neem deel aan de vrijwilligersacties, doe schenkingen, reis naar het gebied en koop producten uit Tohoku (noordoosten)', drong de premier aan. Hij benadrukte dat er tal van manieren zijn om de slachtoffers te helpen.

Dag op dag twee jaar na de zwaarste ramp die het naoorlogse Japan heeft getroffen, beloofde Abe de wederopbouw te zullen versnellen. Hij betuigde opnieuw zijn medeleven met de nabestaanden van de 19.000 mensen die op de dag van de ramp omkwamen, alsook met de nabestaanden van de 2.000 anderen die nadien overleden.