Rodriguez knalt naar winst in Tirreno, Froome nieuwe leider
Foto: Photo News

In de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico heeft Joaquin Rodriguez zich de sterkste getoond. Op de steile slotklim in Chieti demarreerde de Spanjaard op ruim een kilometer van de streep weg uit een select groepje met Contador en Froome, die wel de nieuwe leider wordt. Stijn Devolder toonde zich in de vlucht van de dag, maar werd op de voorlaatste klim ingelopen.

De vijfde etappe van de Tirreno begon slecht voor onze landgenoot Sep Vanmarcke. De renner van Team Blanco ging tegen de grond en moest opgeven met een pijnlijke knie. Voor Vanmarcke is het bang afwachten hoe de blessure evolueert met zicht op de voorjaarsklassiekers.

Stijn Devolder kende duidelijk een betere dag want de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen trok in de aanval. Samen met Flecha, Cunego, Langeveld, Schär, Gatto, Belkov en Agnoli zorgde onze landgenoot voor de vlucht van de dag. Volderke oogde goed en deed veel kopwerk op het geaccidenteerde parcours. De acht fietsten meer dan zes minuten voorsprong bij elkaar, maar zagen die slinken vanaf de troepen van Team Sky zich in het peloton op kop posteerden.

Indrukwekkende Sky-trein

40 kilometer voor de finish, op de stevige klim van de Passo Lanciano moest Stijn Devolder Damiano Cunego laten gaan. Devolder probeerde de aansluiting nog te maken, maar kwam niet meer in de buurt van de kleine Italiaan. Terwijl in het peloton de deur achteraan wijd open, nestelde leider Michael Kwiatowski zich in het wiel van Chris Froome en diens zwart-blauwe armada.

Op de steile slotklim, met percentages tot 12,2 % was het liedje van Cunego over. Vijf kilometer voor de streep begon het steekspel tussen de favorieten. Een zenuwachtige Alberto Contador zette als eerste aan, maar zag Froome meteen in zijn wiel zitten. Iets voor de laatste kilometer voelde Joaquin Rodriguez zijn moment gekomen en plaatste de Spanjaard van Katusha een splijtende demarrage. Terwijl de Spanjaard op weg naar de zege ging, moest Froome in de sprint om de tweede plaats de duimen leggen voor Bauke Mollema en Alberto Contador. De Brit van Sky neemt wel de leiderstrui over van Kwiatowski, die op de slotklim het moordende tempo van Sky niet kon volgen.

Uitslag:

1. Joaquin Rodriguez (KAT)

2. Bauke Mollema (BLA) +8”

3. Alberto Contador (TST) +8”

4. Mauro Santambrogio (VIN) +8”

5. Christopher Horner (RLT) +8”

6. Chris Froome (SKY) +8”

7.Vincenzo Nibali (AST) +17”

8. Przemyslaw Niemiec (LAM) +22”

9. Roman Kreuziger +22”

10. Daniel Martin (GRS) +28”

Klassement:

1. Chris Froome SKY

2. Alberto Contador TST +20”

3. Vincenzo Nibali AST +20”

4. Michal Kwiatkowski OPQ +24”

5. Christopher Horner RLT + 37”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in