Sint-Andriesziekenhuis in Tielt geeft eerder misbruik toe
Foto: © HANNIBAL HANSCHKE

Het Sint-Andriesziekenhuis erkent dat er in de jaren tachtig ‘onaanvaardbare feiten' werden gepleegd door de toenmalige deken van Tielt. Norbert Bethune reageert tevreden.

De voorbije weken barstte de discussie tussen de raad van bestuur van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis en Norbert Bethune van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk over het seksueel misbruik van patiënten door voormalig deken Leopold Lefebvre weer in volle hevigheid los. De man is intussen overleden.

Bethune was zelfs van plan om actie te voeren bij de opening van de nieuwe vleugel van de kliniek op 15 maart en diende klacht in bij de procureur in Brugge omdat de directie destijds de namen van de patiënten doorgaf aan de deken.

Onaanvaardbaar

Chris Botterman, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, verspreidde gisteren een mededeling waarmee hij zegt een eind te willen maken aan alle insinuaties.

‘In de jaren tachtig zijn in het ziekenhuis bepaalde onaanvaardbare feiten gepleegd door de toenmalige deken, maar in die periode heeft niemand klacht ingediend bij het gerecht. De deken had inzage in de patiëntenlijst, maar dat was een praktijk die in alle ziekenhuizen gold om priesters toe te laten patiënten van hun parochie te bezoeken. Nu doen wij dat niet meer', aldus Botterman.

Hij benadrukte nog dat het ziekenhuis meewerkte aan een regeling met één van de slachtoffers van het seksueel misbruik ook al waren de feiten verjaard.

Botterman noemt het voorts ongepast dat net Norbert Bethune, die destijds als personeelslid-aalmoezenier van het ziekenhuis werd ontslagen, nu optreedt als woordvoerder van mogelijke slachtoffers.

‘Belangrijke stap'

Norbert Bethune noemt het een hele stap vooruit dat de ziekenhuistop eindelijk toegeeft dat het wel degelijk fout was om de patiëntenlijst aan de deken te geven, al benadrukt hij dat hij destijds wel degelijk klacht indiende.

‘Toch is dit al bij al een belangrijke stap in de erkenning van de slachtoffers en ik ben tevreden dat de namen van de patiënten niet meer worden doorgegeven', aldus Bethune.

Of hij ook afziet van de actie volgende week is nog niet duidelijk.