Kerk verzet zich tegen uitbreiding euthanasiewet
Foto: epa
De Kerk blijft zich verzetten tegen een mogelijke uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen en dementerenden. Volgens aartsbisschop Léonard tast euthanasie de hele maatschappij aan. ‘De invoering van euthanasie verandert in de hele samenleving de fundamentele verhouding tot het leven en tot de dood. Ze ondergraaft voor een stuk de levensbelangrijke solidariteit van alle burgers met lijdende mensen', klinkt het.

Vandaag vond in de Senaat een hoorzitting plaats over de mogelijke uitbreiding van de euthanasiewet. De Belgische bisschoppen hebben daarom hun standpunt nog eens toegelicht.

'Al in 2002 hebben we onze sterkste reserves uitgesproken aangaande de depenalisering van euthanasie', aldus Léonard. 'Eerst en vooral omdat we vandaag over uitstekende palliatieve zorgen beschikken, en omdat we bij intens en hardnekkig lijden, als laatste redmiddel, nog een beroep kunnen doen op sedatie, voor zover dat strikt noodzakelijk is.”

De Kerk vindt het ook vreemd dat minderjarigen zouden mogen beslissen over leven en dood, maar niet over een aantal andere zaken, zoals trouwen of een huis kopen.

Verschillende medische en ethische experts kwamen in de Senaat hun mening geven over levensbeëindiging bij ongeneeslijk zieke minderjarigen. Topkinderarts Dominique Biarent voerde eerder al een pleidoi voor de uitbreiding van de euthanasiewet. 'Op euthanasie kan je geen leeftijd plakken', zegt hij. 'Ik werk al meer dan 25 jaar in het kinderziekenhuis en daar heb ik gezien dat ook kinderen van tien jaar oud perfect en weloverwogen zo'n vraag kunnen stellen.'

'Mening van kind moet altijd doorslaggevend zijn'

Biarent vindt dat wat kinderen zelf vinden altijd doorslaggevend moet zijn, los van de leeftijd. ‘Ook als je negen of tien jaar oud bent, kun je zodanig afzien van je ziekte dat je tot een punt komt dat je zegt: ik wil niet meer: het moet stoppen . Zo'n kind zal uiteraard niet zeggen: ik wil euthanasie. De kern van de vraag zal hetzelfde zijn, maar ze zal in kindertaal worden gesteld.'

Die kindervraag moet dan zwaarder doorwegen dan wat de ouders daarvan vinden, zegt Biarent. ‘Uiteraard moet zoiets altijd in dialoog met de ouders gebeuren', zegt de kinderarts. ‘Net zoals het ook altijd in samenspraak zal moeten gebeuren met een heel team van artsen. Maar kinderen dúrven er nu vaak niet met hun ouders over te spreken. Hoeveel verdriet zal ik hen niet doen als ik er niet meer ben , denken ze. En de ouders zelf kunnen ook moeilijk oordelen. Omdat ze vaak niet goed ingelicht worden, want de dokter durft er niet over te praten.'

1430 gevallen van euthanasie


Vorig jaar kozen 1430 volwassen Belgen voor euthanasie. Dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Het gaat om geregistreerde gevallen van euthanasie, over het werkelijke aantal zijn geen cijfers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig