Oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer overleden
Rik De Saedeleer Foto: PN
De oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Carl Huybrechts dinsdagnamiddag namens de familie. De begrafenis heeft al in heel intieme kring plaatsgevonden.

'Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis. De leeftijd heeft zijn tol geëist', vertelt Huybrechts. Die voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever, die na het WK van 1998 met pensioen ging, laat een weduwe en twee dochters na.

De Saedeleer (°17 januari 1924), geboren en getogen in Mechelen, voetbalde zelf in de jaren vijftig bij Racing Mechelen. Hij werd een keer tweede en twee keer derde in de hoogste afdeling. In 2004 werd hij verkozen tot meest verdienstelijke speler ooit van Racing Mechelen.

Nadien ging De Saedeleer de journalistiek in. Hij schreef een column in Het Laatste Nieuws en ging in 1958 als voetbalverslaggever aan de slag bij de NIR, de voorloper van de VRT. Daar werden enkele uitspraken van de commentator legendarisch. 'Ze gaan lopen, ze gaan lopen. 't Is niet te geloven... Daar is 'm! Daar is 'm! Ik weet zelfs niet wie het is, maar we zijn alweer op weg naar Mexico', klonk het vol extase nadat Georges Grün België naar het WK van 1986 in Mexico kopte, ten nadele van Nederland. De Saedeleer zou in totaal tien WK's, negen EK's, 101 Europese finales en honderden Europese wedstrijden van commentaar voorzien.

Na het WK van 1998, waar België in de eerste ronde werd uitgeschakeld, ging De Saedeleer op pensioen. De commentator kreeg de Vlaamse Televisie Carrière Ster van 2007, een bekroning voor zijn rijkgevulde loopbaan. Op het 58e Gala van de Gouden Schoen, begin 2012, kreeg De Saedeleer de 'Lifetime Achievement Award'. Daarnaast kreeg hij ook een nieuw en groter tv-toestel, 'omdat zijn zicht er op achteruit ging'.
In 2011 bracht zijn vriend Carl Huybrechts een boek uit over De Saedeleer: 'Rik De Saedeleer. De stem van ons voetbal', een boek met memoires uit zijn loopbaan..

Teken het online rouwregister