Minister van Financiën en vicepremier Steven Vanackere (CD&V) neemt ontslag. Hij heeft zijn partijvoorzitter Wouter Beke gevraagd om een vervanger aan te duiden.

Vanackere gaf om 10 uur een persconferentie. Hij maakte meteen bekend dat hij gevraagd heeft om vervangen te worden en dit al heeft meegedeeld aan premier Elio Di Rupo.

Vanackere kwam de voorbije dagen in nauwe schoentjes door het ACW-dossier en wat hij nu wel wist van de deal met Belfius en wat niet.

'Als het stof gaan liggen is, zal blijken dat mij niets te verwijten valt', zei hij op de persconferentie dinsdag. Hij spreekt van 'onterechte insinuaties en verdachtmakingen'.

'Door mijn politieke inspiratie, die geworteld is in de christendemocratie en in de christelijke arbeidersbeweging, kunnen sommigen zich blijkbaar niet indenken dat ik het ambt van minister van Financiën op onpartijdige manier zou waarnemen, ook al kan men deze verdenking op geen enkele manier hard maken.'

'De aanvallen gaan mijn persoonlijk incasseringsvermogen te boven', ging hij verder. 'Ik moest te veel tijd investeren in onjuiste aanvallen. Ik wil dat dit stopt.'

Vanackere zegt zelf de beslissing genomen te hebben, 'ondanks de steun en aanmoedigingen van mijn partij'.

Vanackere gaat nu zetelen als volksvertegenwoordiger, zo zei hij nog. De ontslagnemende minister gaf na de persconferentie geen interviews.

Wel en niet

Vanackere moest zich vorige week verantwoorden in het parlement. Zo wist hij wel dat het ACW eerst 7,75 procent rente op een eeuwigdurende achtergestelde lening van Belfius zou krijgen en wist hij ook dat dat werd teruggeschroefd naar 6,25 procent. Maar dat het ACW op een andere manier toch nog 1,5 procent extra kreeg, wist Vanackere dan weer niet. 

Bovendien bracht De Morgen zaterdag aan het licht dat op het kabinet van Vanackere een Belfius-bestuurder, Wouter Devriendt, werkt. Vanackere ontkende eerst staalhard, maar later moest hij toegeven dat de man wel een bureau en een mailadres heeft op zijn kabinet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig