Het themapark Mini-Europa en ook het waterpark Océade op de Heizel gaan op 31 augustus 2013 definitief dicht. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Thierry Meeus bekendgemaakt. Door de sluiting verdwijnen 120 jobs.

Er zijn volgens de directie geen alternatieven gevonden, waardoor een sluiting en het daarbij behorend collectief ontslag de enige oplossingen zijn.

De parken moeten verdwijnen voor de komst van het felbesproken NEO-project, een nieuw congres- en toerismecentrum dat het Heizelplateau moet opwaarderen. Het personeel is kwaad op de Brusselse politici omdat die een goed draaiend bedrijf verloren laten gaan.

Momenteel zijn er geen plannen om Mini-Europa en Océade op een nieuwe locatie te openen. Kortrijk en Eigenbrakel waren kandidaat om het over te nemen.

De kostprijs van minstens 10 miljoen euro bleek echter te veel voor Kortrijk en nu blijken er ook geen directe plannen meer om de parken in Eigenbrakel te vestigen.

Mini-Europa is een miniatuurpark waar bezoekers miniatuurversies vinden van de belangrijkste gebouwen en monumenten in Europa. Het park opende in 1989. Mini-Europa zegt per jaar zo'n 360.000 bezoekers te lokken. Daarbij zitten ook een groot deel buitenlandse toeristen. Bij Océade gaan jaarlijks 240.000 zwemmers langs. Beide bedrijven zagen het voorbije jaar hun omzet stijgen. 

Nieuwe attractie

Ondanks de aangekondigde sluiting wordt deze zomer nog een nieuw gebouw voorgesteld. het gaat om de miniatuurversie van de Sint-Marcuskerk in Zagreb. De directie zegt dit te doen 'uit fierheid, en om trouw te blijven aan de reputatie' van het park. 
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in