Venezuela heeft zeven dagen van rouw afgekondigd voor de dood van president Hugo Chávez. Die overleed dinsdag aan de gevolgen van kanker. Zijn lichaam zal vanaf woensdag opgebaard worden in de militaire academie van Caracas. De nationale uitvaart is voor vrijdag gepland.

‘We hebben de meest bedroevende en meest tragische informatie ontvangen die we konden ontvangen. Om 16.25 uur (plaatselijke tijd) vandaag 5 maart is onze commandant, president Hugo Chávez Frias, overleden’, met deze boodschap deelde vicepremier Nicolás Maduro dinsdagavond het overlijden van de president mee.

Chávez leed sinds juni 2011 aan kanker en werd sindsdien vier keer geopereerd in Cuba. Sinds de laatste ingreep, op 11 december 2012 in Havanna, kampte hij met ernstige complicaties. Zijn gezondheidstoestand was sinds maandag dramatisch verslechterd. Hij kampte onder meer met zware ademhalingsproblemen.

De aankondiging van zijn dood schokte toch nog veel Venezolanen. ‘Hugo Chávez, de Christus van de armen in Latijns-Amerika, is dood’, kopte de nieuwswebsite Noticias 24.

Nationale rouw

Chávez laat een verdeeld land achter. Na de aankondiging van het overlijden, ontplooide de regering het leger en de politiediensten in het land ‘om de vrede te waarborgen’. ‘Het hele nationale leger en de nationale politie worden op dit ogenblik ontplooid om ons volk te begeleiden en te beschermen en om de vrede te waarborgen’, zo zei Maduro in een verklaring die door alle media van het land werd verspreid.

De regering kondigde ook zeven dagen van nationale rouw af. ‘De uitvaart en de postume hulde in de rouwkapel van militaire academie zullen plaatshebben op woensdag, donderdag en vrijdag’, aldus de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Elías Jaua, zonder te preciseren waar de president zal begraven worden. Op de plechtigheid worden meerdere staatshoofden verwacht.

Vervroegde presidentsverkiezingen

Er worden in Venezuela 'binnen de komende 30 dagen’ vervroegde presidentsverkiezingen gehouden. 'Tot dan zal vicepresident Nicolás Maduro de interim verzekeren.' Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Elias Jaua, aangekondigd. 'Daarmee worden de instructies van de dinsdag overleden president Hugo Chávez opgevolgd', zo stelde hij op tv-zender Telesur.

Verwacht wordt dat de 50-jarige vicepremier Maduro Chávez' opvolger zal zijn. Bij leven sprak de voormalige president steeds zijn steun uit voor de man. 'Hij is het meest geschikt om het land te leiden, zodra ik dat niet meer kan', zei Chávez ooit.

Oppositie zal waarschijnlijk blijven gevoerd worden door de reeds 14 jaar durende tegenbeweging van voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles Radonski, tijdens de laatste verkiezingen voor het eerst verenigd onder de naam 'Mesa de la Unidad Democrática' (MUD). De oppositie zal zich wellicht niet sterk genoeg kunnen maken.

Internationaal

Onder het bewind van Chávez waren de Venezolaanse relaties met de Verenigde Staten eerder woelig. Daar wordt niet meteen beterschap rond verwacht. Volgens analisten is het echter mogelijk dat de VS een nieuwe toenaderingspoging wagen bij de nieuwe president, om zo de relaties met Iran, een goede bondgenoot van Venezuela, te verbeteren. 

De Iraanse regering heeft na de dood van Chávez ook een nationale dag van rouw uitgeroepen. 

Voorts wordt met bange ogen gekeken naar de gevolgen van de machtsoverdracht voor de olie-markt. Venezuela bezit namelijk een niet te negeren hoeveelheid olie, en dat geeft de nieuwe machthebbers veel macht.