Europa tikt Brussel op de vingers over 4G
Foto: Jimmy Kets
Europees commissaris Neelie Kroes heeft een boze brief geschreven naar de Brusselse autoriteiten. Ze maakt zich boos over het uitblijven van 4G, supersnel internet, in de hoofdstad.

Kroes is Europees commissaris voor de Digitale Agenda. Maar uitgerekend in de hoofstad van Europa gelden strenge stralingsnormen die de 4G-technologie onmogelijk maken.

Volgens Kroes brengt die Brusselse aanpak de economie schade toe zonder dat de bevolking wordt beschermd.

Brussel hanteert de stralingsnorm van 3 volt per meter. Dat is een pak strenger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie en Europa aanbevelen.

In haar brief vraagt de Europese commissaris Kroes naar de 'objectieve redenen voor de bijzonder lage drempel in het Brussels Gewest' en hoe dat te rijmen valt met de Europese richtlijnen.

Ook de telecomoperatoren hebben zich al boos gemaakt over de Brusselse normen. Belgacom-topman Bellens liet zich onlangs ontvallen dat de Brusselse regering 'fuck you' zegt tegen al wie 4G wil in de hoofdstad.

Vorige maand leek een oplossing in de maak toen Huytebroeck voorstelde de uitgestuurde straling van 4G apart te meten van de oudere 3G en 2G-netwerken. Dat laatste netwerk  zou dan op termijn moeten verdwijnen. Op die manier probeerde de Ecolo-minister vast te houden aan haar eigen stralingsnorm van drie volt per meter. Maar zowel haar coalitiepartners als de telecom-opetratoren vonden dat het voorstel niet ver genoeg ging. 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in