Antwerpse procureur Dams 'tijdelijk afwezig'
Herman Dams Foto: BELGA
De procureur des Konings Herman Dams zet tijdelijk een stap opzij. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigd in de Senaat. Het Antwerpse parket-generaal heeft een tuchtprocedure geopend tegen Dams. Volgens het Antwerpse parket heeft Dams na rijp beraad zelf beslist 'tijdelijk afwezig' te zijn.

Dams gaf maandag toe dat hij tussenbeide was gekomen op de dag dat Jonathan Jacob stierf in een politiecel in Mortsel en dat hij daar drie jaar lang niets over gezegd heeft. 

De bekentenis maakt Dams' positie onhoudbaar: zijn eigen parketmagistraten hadden hem gezegd dat hij beter een stap opzij zet. En dat doet hij nu ook, bevestigde minister Turtelboom. In de Senaat zei ze dat Dams 'tijdelijk de dagelijkse leiding doorgeeft aan de eerste substituut zodat het onderzoek in alle sereniteit gevoerd kan worden'.

Donderdag bevestigde het Antwerpse parket-generaal dat er inmiddels een tuchtprocedure is opgestart tegen Dams. Er wordt daarin nagegaan of hij nalatig is geweest en of hij in de fout is gegaan door drie jaar lang te zwijgen over zijn persoonlijke tussenkomst in de zaak-Jonathan Jacob. 

'Tijdelijk afwezig'

Op een persconferentie bevestigde een ruime delegatie van het Antwerpse parket rond 18 uur dat de procureur Herman Dams na rijp beraad zelf beslist heeft 'tijdelijk afwezig' te zijn. Zijn dagelijkse taken worden overgenomen door eerste substituut Luc Festraets. Die is sinds 1996 aan de slag bij het Antwerpse parket en leidt er de afdeling zware en georganiseerde misdaad. 

Het parket meldde voorts op de persconferentie dat de rangen gesloten zijn en dat openbaar ministerie en parket 'schouder aan schouder' gedreven verder zullen werken en alles zullen doen om het vertrouwen te herstellen. Het parket heeft ook het volste vertrouwen in het gerechtelijke onderzoek uitgesproken. 

'Wat ook de perceptie mag zijn, wij willen tonen dat de rangen binnen het gehele openbaar ministerie in Antwerpen gesloten worden en dat wij gedreven verder zullen werken aan onze maatschappelijke opdrachten', aldus parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. 'Wij zullen verder werken met het professionalisme, engagement en de waarden die ons eigen zijn en die het Antwerpse parket hoog in het vaandel draagt.'

Onderzoek heropend

Het parket-generaal had eerder deze week ook aangegeven dat de bekentenissen van Dams gevolgen hebben voor het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob. Procureur-generaal Yves Liégeois heeft het onderzoek naar schriftvervalsing in de zaak heropend. Pas als dat is afgesloten en de nieuwe elementen in het dossier verwerkt zijn, kan de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) zich uitspreken over het beroep dat een agent, de directeur van een psychiatrisch centrum en een psychiater aangetekend hadden tegen hun doorverwijzing naar de strafrechter. Het is mogelijk dat nu ook andere betrokkenen doorverwezen zullen worden.

Schouwspel

Turtelboom betreurde in de Senaat dat 'het schouwspel dat we deze week hebben gezien, desastreus is voor het imago van justitie'. 'In een gesprek met procureur Dams heeft hij me gezegd dat hij bezorgd is over de emotionele reacties en de commotie die de zaak teweeg heeft gebracht binnen zijn parket', motiveerde ze Dams' beslissing om tijdelijk zijn functie door te geven. 

'Nu de procureur de komende weken een stap opzij zet, en het Hof van Cassatie het heropende gerechtelijk onderzoek zal opvolgen, hoop ik dat de sereniteit kan terugkeren in het belang van het onderzoek naar de dood van Jonathan Jacob', besloot Turtelboom.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig