Acht op de tien blinden en slechtzienden in Vlaanderen zijn ouder dan 65
Foto: Marc Herremans - Corelio
Acht op de tien blinden en slechtzienden in Vlaanderen zijn ouder dan 65. Het merendeel van hen blijft verstoken van financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van hulpmiddelen. Bovendien zijn ze ook nauwelijks op de hoogte van de mogelijkheden om hun visuele handicap te compenseren. Om hen op weg te helpen, is er van 21 tot 23 maart in Mechelen het beursevent Ziezo-Vlaanderen.

Het aantal blinden en slechtzienden in Vlaanderen wordt geraamd op 120.000. Veruit de grootste groep van hen is ouder dan 65 en krijgt hun handicap pas na die leeftijd. Heel vaak gaat het ook om vrouwen. 'Het is een groep die heel moeilijk te bereiken is', zegt Luc Desmet, de voorzitter van Ziezo-Vlaanderen. 'Ze lopen ook een verhoogd risico om neerslachtig of depressief te worden. Dat terwijl ze vaak met eenvoudige hulpmiddelen, loepen bijvoorbeeld, een flink stuk zelfstandigheid kunnen terugwinnen.'

Wie zijn visuele handicap verwerft na de leeftijd van 65 en al een beroep wil doen op hulpmiddelen, wordt nog geconfronteerd met een extra probleem. Als ze zich bijvoorbeeld een brailleprinter of een gps-apparaat voor blinden willen aanschaffen, moeten ze alles uit eigen zak betalen. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is er alleen voor mensen die blind of slechtziend worden voor hun 65ste. Aankloppen bij het RIZIV is evenmin een optie, want dat betaalt geen hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden terug.

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV) pleit in dat verband voor een hulpmiddelenbeleid dat geen rekening houdt met leeftijd. Veel wordt verwacht van de beslissing bij de laatste (zesde) staatshervorming om het hulpmiddelenbeleid over te hevelen naar het Vlaamse niveau. Minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen geeft op de eerste dag van Ziezo-Vlaanderen in elk geval een toespraak over het thema.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig