Onderzoek naar moord op Julien Lahaut wordt hervat
Foto: Julien Lahaut
In de begroting voor dit jaar is 160.000 euro ingeschreven voor de tweede fase van het onderzoek van het SOMA naar de moord op Julien Lahaut. Dat heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Philippe Courard dinsdag geantwoord in de bevoegde Kamercommisie op vragen van Theo Francken (N-VA) en Muriel Gerkens (Ecolo)

Lahaut, de leider van de Kommunistische Partij van België, werd een week na de eedaflegging van koning Boudewijn op 18 augustus 1950 vermoord. Hij zou tijdens de eedaflegging 'Vive la République' geroepen hebben.

De moord op Lahaut werd nooit opgelost. In 2007 en 2008 werden in de Senaat voorstellen ingediend om het SOMA, het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, het dossier te laten onderzoeken. Het duurde echter tot februari 2011 voor het SOMA het onderzoek onder leiding van de Leuvense professor Emmanuel Gerard kon opstarten. Maar na de eerste fase was het opnieuw wachten op nieuwe financiële middelen.

Terwijl de eerste fase gefinancierd werd door de Franse gemeenschap en privé-giften, tast nu de federale regering in de buidel. Courard verduidelijkte dat de Inspectie van Financiën positief advies verstrekt had.

Theo Francken zei opgetogen te zijn dat het onderzoek na lang aandringen opnieuw opgestart kan worden. Hij hoopt dat nu eindelijk de waarheid naar boven komt over de moord op de republikeinse communist.