‘Gedrag van De Gelder is werkelijk ongezien'
Foto: gia

Het agressieve gedrag van Kim De Gelder in het Gentse hof van assisen is niet onopgemerkt voorbijgegaan. De Gelder snauwde voorzitter Defoort toe dat hij zijn gedrag beu was. Advocaat Walter Damen noemde het gedrag van de beklaagde ongezien.

‘Elke vogel zingt zoals hij gebekt is', zei advocaat Walter Damen na afloop van de zittingsdag over de houding van Kim De Gelder. ‘Misschien had hij geen zin meer. De voorzitter heeft er alleszins goed op gereageerd. Hij heeft zich niet laten doen zodat het proces kan voortgaan. Ik heb zulk gedrag eigenlijk nog nooit meegemaakt, ook niet in correctionele zaken. Ik ben blij dat de voorzitter alles goed onder controle heeft', aldus Damen, de advocaat van de familie uit Vrasene waar De Gelder voor een gesloten deur stond.

Nadine Maes, die de ouders van overlevende kinderen vertegenwoordigt, beaamt: ‘Zijn houding is onvoorstelbaar. Het maakt zeker indruk. Voor ons advocaten is het al bijzonder zwaar, dus voor de burgerlijke partijen zeker nog zwaarder.'

‘Ik ben uw gedrag beu'

Een dag na zijn urenlange verhoor, kwam Kim De Gelder dinsdag minder aan het woord. Als hij dan toch mocht spreken, weigerde hij meestal te antwoorden. In het begin van de namiddag maakte De Gelder zich boos op de voorzitter, waarna hij voor de rest van de zitting stil bleef.

De Gelder bracht Van Raemdonck op 16 januari 2009 om het leven. Dinsdag werd die moord in detail verteld en getoond. Politie-agenten kwamen getuigen over de eerste vaststellingen en leden van het afstappingsteam lieten gruwelijke foto's zien.

De Gelder weigerde uitleg te geven bij de moord, omdat hij ‘niet te intimiderend wil overkomen'. Ook gaf hij weer de indruk dat hij door zijn advocaat niet gebrieft wordt over de procedure. ‘Ik was er niet van op de hoogte dat ik ook vragen kon stellen', zei hij na de getuigenis van de eerste vaststellers.

In de namiddag werd De Gelder boos. ‘Ik ben uw gedrag beu. Mijn advocaat zal wel voor mij antwoorden voortaan', riep hij de voorzitter toe. Die had gevraagd of hij in november 2008 in een bejaardentehuis was geweest, waar getuigen hem meenden herkend te hebben. Daarna hield de beschuldigde zich gedeisd.