Verhofstadt: 'EU deelt verantwoordelijkheid'
Foto: IMAGEGLOBE
Het uitblijven van een schulddelgingsfonds maakt de Europese Unie deels verantwoordelijk voor het resultaat van de parlementsverkiezingen in Italië. Zo luidt het oordeel van liberaal fractieleider Guy Verhofstadt in het Europees Parlement. Dat de Italiaanse kiezers de kaarten zo moeilijk geschud hebben, verontrust ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Verhofstadt wijst erop dat uittredend premier Mario Monti zijn Europese partners herhaaldelijk maar vergeefs heeft verzocht om stappen te ondernemen om de rente op de omvangrijke Italiaanse staatsschuld te drukken.

‘Zo gingen de inspanningen die Monti vroeg van de bevolking verloren aan interestbetalingen, terwijl ze hadden moeten helpen om te investeren in economische groei’, stelt de Belgische oud-premier. De verkiezingen wijzen er volgens hem eens te meer op dat er naast begrotingsdiscipline ook solidariteit en stimuli voor economische groei nodig zijn.

Voor Monti was bij de verkiezingen van zondag en maandag slechts een figurantenrol weggelegd. De Italiaanse kiezers kozen massaler dan verwacht voor het rechtse blok van Silvio Berlusconi en de anti-Europese lijst van Beppe Grillo. Dat maakt de vorming van een nieuwe regering bijzonder moeilijk.

Ongeacht het resultaat vraagt Verhofstadt de politieke partijen en bewegingen om de stabiliteit te garanderen. ‘Dit is te belangrijk voor de toekomst van het land en Europa als we een terugkeer naar het ergste van de eurocrisis willen vermijden.’

Reynders verontrust door Italiaanse politieke ontwikkelingen

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is ongerust over de dreigende politieke impasse in Italië. De Belgische minister onderstreept het belang van de begrotingsinspanningen in het land, die door een langdurige politieke crisis doorkruist dreigen te worden.

Minister Reynders heeft er alvast geen goed oog in. ‘Het is een zeer ingewikkelde situatie', zei hij in de marge van zijn bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad. ‘We moeten afwachten of er onderhandelingen mogelijk zijn tussen de verschillende partners. Maar ik vrees toch een impasse voor een zekere periode.'

Gevaar voor de euro ziet Reynders niet meteen. ‘Maar wel voor Italië. Het land was op het goede pad met Monti en maakte toch een positieve evolutie door', aldus de minister. ‘Als er nu een standstill zou komen, kan dat toch zeer gevaarlijk zijn, ook op de financiële markten.'

Bijkomend probleem is immers dat de Italiaanse regering in lopende zaken geen meerderheid meer heeft, zoals in België wel het geval was. Maar dat nu al gesproken wordt over nieuwe verkiezingen, lijkt Reynders nog wat vroeg. ‘Er moet toch minstens gekeken worden of onderhandelingen mogelijk zijn', besluit hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in