Hoe krijg je de goedkoopste woonlening?
Op zoek naar de goedkoopste lening? Aarzel niet om de concurrentie tussen de banken uit te spelen. Ook niet als je op zoek bent naar een herziening van je bestaande lening. Let daarbij wel op de valkuilen.

Eerst dit. Wie een lening zoekt voor de aankoop of de bouw van een woning hoeft zich niet te beperken tot een rondje banken aflopen. Het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen zijn even waardevolle alternatieven.

Wie niet in aanmerking komt voor deze leningen, moet wellicht een rondje banken doen. En daaraan begin je best ook niet onvoorbereid. Dat doe je best met het aanleggen van een lijstje van wat je allemaal moet vragen. 

  • Welke rentevoet krijg ik?
  • Hoeveel bedraagt mijn maandelijkse afbetaling?
  • Kan de rentevoet worden aangepast en wanneer?
  • Hoeveel kan de rente maximaal stijgen?
  • Wanneer moet ik beginnen afbetalen?
  • Is mijn rentevoet aan bepaalde zaken gekoppeld?
  • Hoeveel moet ik betalen voor mijn schuldsaldoverzekering?
  • Moet ik mijn brandverzekering via de bank afsluiten?
  • Hoeveel bedragen de dossierkosten? En de schattingskosten? En de notariskosten voor het schrijven van de lening?
  • Kan er niet deels een hypothecaire volmacht worden genomen in plaats van een volledige hypothecaire inschrijving?

Met dat lijstje kan je naar je vertrouwde bankier. Maar teken die eerste keer niets. Laat de informatie gewoon even doordringen.

Met het aanbod van je bankier kan je naar de concurrentie stappen. Hebben zij een beter aanbod? Kunnen ze scherpere tarieven bieden? Een overzicht met de beste tarieven van het moment kan je onder meer op www.spaargids.be vinden. Momenteel staan je onder meer Argenta en VDK bij de instellingen die wat scherper geprijsd zijn

Vind je een beter aanbod? Dan kan je hiermee terug naar je vertrouwde bankier. Is hij bereid een extraatje te doen? Je kunt er je hele cliëntschap in de schaal werpen: betalingsverkeer en spaargelden. Een bank die de lening mag verstrekken, weet zich doorgaan gedurende de hele afbetalingstermijn verzekerd van het cliëntschap.

Stuur het aanbod van je eigen bankier nog een laatste keer door naar de beste andere bank. Wellicht doen zij ook nog wat van het tarief.

De ervaring leert dat je tot 30% goedkoper kan krijgen dan wat de tarieflijst van de bank afficheert. De moeite toch?

Let hierbij op voor de valkuilen. Een lening met een variabele rente heeft doorgaans een lager tarief dan een krediet met vaste rente. Zaak is dan ook te weten wanneer de rente kan worden aangepast en of er een maximale stijging is. Laat daarbij een paar scenario’s maken. Bekijk eens in centen wat er gebeurt indien de rente snel met bijvoorbeeld 3% zou stijgen. Doe de proef maar eens via spaargids.be.

Voorts moet u opletten met de bijkomende zaken. Hoeveel moet u betalen voor de schuldsaldoverzekering via de bank? Of mag u zelf een verzekeraar kiezen? Het verschil kan aardig oplopen. Vooral voor dertigplussers is dat het geval.

Dit geldt evenzeer voor de brandverzekering. Moet u die afsluiten via de bank of mag u zelf uw verzekeraar kiezen? Ook hier kunnen de tarieven aanzienlijk uiteenlopen.

Wie in ruil voor een scherpe rentevoet verplicht wordt om zijn verzekeringen via de bank te nemen, moet ervoor uitkijken dat zijn totale factuur niet hoger uitkomt dan die van een bank die op het eerste gezicht iets duurder uitvalt.