Bourgeois weigert in drie faciliteitengemeenten burgemeesters te benoemen
Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) Foto: belga
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) benoemt de Franstalige kandidaat-burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet. De drie betrokken kandidaten leven de taalwetgeving niet na of weigeren de taalwetgeving te erkennen, zegt Bourgeois. Ook worden twee waarnemende burgemeesters geschorst.

In Linkebeek was FDF-Kamerlid Damien Thiéry voorgedragen als burgemeester. Hij werd in de vorige legislatuur al driemaal voorgedragen, maar telkens weigerde de bevoegde Vlaamse minister hem te benoemen wegens inbreuken op de taalwetgeving. Volgens Bourgeois gaf de gouverneur geen gunstig advies voor de nieuwe voordracht.

Een gelijkaardig verhaal in Kraainem. Daar droeg de meerderheid Véronique Caprasse voor. Ook tijdens de vorige bestuursperiode was zij al eens voorgedragen en niet benoemd omdat ze had aangegeven de taalwetgeving, zoals de Vlaamse overheid die ziet, niet na te leven. Ook zij kreeg van de gouverneur geen gunstig advies.

Zelfde situatie in Wezembeek-Oppem. Daar is François Van Hoobrouck d’Aspre voorgedragen. Ook hij is in de vorige legislatuur niet benoemd wegens inbreuken op de taalwetgeving en wordt nu ook niet benoemd bij gebrek aan een gunstig advies van de gouverneur.

Pierre Rolin in Sint-Genesius-Rode wel benoemd

In Sint-Genesius-Rode is Pierre Rolin dan weer wel benoemd. Hij heeft tijdens een gesprek met de gouverneur aangegeven dat hij de taalwetgeving wil respecteren en doen naleven en kreeg een positief advies.

Minister Bourgeois besliste ook om de waarnemende burgemeesters van Kraainem en Wezembeek-Oppem, Arnold d’Oreye de Lantremange en François Van Hoobrouck d’Aspre, voor drie maanden te schorsen.

Ze krijgen die tuchtsanctie omdat ze 'persoonlijk betrokken' waren bij het verzenden van Franstalige oproepingsbrieven in hun gemeente. Ze 'hebben hiermee wetens en willens manifest strijdig met de taalwetgeving gehandeld', zegt de minister.

In een interview op Radio 1 benadrukt Bourgeois dat de taalwetgeving rigoureus gevolgd wordt. 'Wie de taalwetgeving volgt of uitdrukkelijk aangeeft de taalwetgeving te zullen volgen, wordt benoemd.'

De minister verwacht nu dat de niet benoemde burgemeesters naar de Raad van State zullen trekken.