Tsjetsjeense leider Kadyrov schenkt Depardieu appartement
De controversiële Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft acteur Gérard Depardieu een woning geschonken in voormalig oorlogsgebied. Kadyrov meldde maandag dat hijzelf de Franse filmster, onder meer bekend van 'Asterix en Obelix', de sleutels van een vijfkamerappartement heeft overhandigd in de heropgebouwde hoofdstad Grozny.

 In het land in het noorden van de Kaukasus leven veel mensen in armoedige omstandigheden. Kadyrov, die door mensenrechtenactivisten in verband gebracht wordt met huurmoorden, heeft Depardieu ook tot ereburger benoemd. Staatsmedia toonden beelden van de twee stevig gebouwde mannen op de dansvloer.

Depardieu deelde mee aan een film te werken over de wederopbouw van Grozny. De hoofdstad werd in de burgeroorlog zwaar vernield. Kadyrov, die geconfronteerd wordt met zware tegenstand van het Westen, pocht graag met internationale sterren uit de wereld van cultuur en sport.

Depardieu, die zijn Russisch paspoort van president Vladimir Poetin kreeg, heeft zich officieel gevestigd in de stad Saransk, zo'n 650 kilometer ten zuidoosten van Moskou.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig