Als het ACW geen volledige transparantie biedt rond zijn boekhouding, wil MR de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie vragen om de zaak op te helderen. Dat zegt voorzitter Charles Michel.

Maandagochtend kwam aan het licht dat het ACW overweegt de notionele intrestaftrek te gebruiken, hoewel de eigen vakbond ACV al jarenlang protesteert tegen die maatregel. Het gebruik zou het ACW toelaten jobs te redden.

“De leden van deze linkse organisaties geven al jarenlang lessen in solidariteit. Nu ze zelf hun toevlucht nemen tot deze fiscale techniek, raakt me dat”, aldus MR-voorzitter Charles Michel.

Als de betrokken organisaties, “die grotendeels met overheidsgeld worden gefinancierd”, niet snel duidelijkheid scheppen, wil de MR de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie vragen.

‘Hypocrisie moet stoppen'

Eerder op de dag was ook MR-vicepremier en voormalig minister van Financiën Didier Reynders in de bres gesprongen voor ‘zijn' notionele intrestaftrek.

‘Men moet niet hypocriet zijn', reageerde Reynders in de marge van zijn bezoek aan Jordanië. ‘Men moet niet zeggen dat het enkel de multinationals ten goede komt en helemaal geen jobs creëert, en dan komen vertellen dat het voor jobbescherming zorgt bij het ACW.'

Reynders vindt dan ook dat de kritiek maar eens moet stoppen. ‘Ik heb de notionele intrestaftrek steeds verdedigd. Het is een verlaging van de vennootschapsbelasting voor iedereen: voor multinationals, voor kmo's, maar ook - zo zien we nu - voor het ACW', besluit hij. ‘Ik heb helemaal niets tegen het gebruik ervan door het ACW, maar men moet stoppen met hypocriet zijn.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig