De beslissing van Geert Bourgeois om de burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet te benoemen, is een flagrante ontkenning van de democratie. Dat vinden de partijvoorzitters van MR en cdH. 'Dit is opnieuw een provocatie van de N-VA,' zei MR-voorzitter Charles Michel maandag.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) besloot maandag de Franstalige kandidaat-burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek niet te benoemen omdat ze de taalwetgeving niet hebben gerespecteerd.

MR hoopt dat de nieuwe procedure voor de Raad van State een uitweg biedt uit het 'diktat van de N-VA'. In het Vlinderakkoord dat acht partijen eind 2011 sloten, werd de beroepsprocedure voor de Raad van State immers gewijzigd. Als de Vlaamse regering weigert een kandidaat-burgemeester in één van de faciliteitengemeenten te benoemen, moet de tweetalige kamer van de Raad van State zich hierover uitspreken. Doet die kamer de weigeringsbeslissing teniet, dan is de burgemeester definitief benoemd. Als ze de weigeringsbeslissing bevestigt, heeft de gemeenteraad dertig dagen om een nieuwe kandidaat voor te dragen.

cdH: 'Ontkenning van de democratie'

Benoit Lutgen, voorzitter van de cdH, spreekt van 'een ontkenning van de democratie en het niet-respecteren van de verkiezingsuitslag van oktober 2012'. 

Lutgen herinnerde eraan dat de institutionele akkoorden de mogelijkheid voorzien om beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beslissing van de Vlaamse regering. Hij hoopt dat met dit beroep 'de democratie kan hersteld worden'.