De Belgische illustrator en stripscenarist Maurice Rosy is zaterdag ‘vredig' overleden in zijn woning in Parijs . Rosy werkte tijdens zijn loopbaan voor Dupuis, de grootste uitgeverij in de Franstalige stripwereld. Hij werkte onder andere samen met André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot) en Jean Roba (Bollie en Billie). De striptekenaar werd 85 jaar.

Maurice Rosy werd geboren op 17 november 1927 in Fontaine l'Evêque in Charleroi. Uitgever Charles Dupuis neemt hem in 1954 in dienst als ‘ideeënman' en belast hem kort daarna met de verantwoordelijkheid voor de tekenafdeling. Daar verwierf hij naam als scenarist achter erg populaire reeksen als Robbedoes (‘De dictator en de paddestoel' en ‘De piraten van de stilte'), Bollie en Billie, Tif en Tondu (Baard en Kale) en Jerry Spring.

In 1956 wordt de striptekenaar, die ook jazzpianist was, aangesteld als artistiek directeur van Dupuis, de uitgeverij van Robbedoes. ‘Samen met hoofdredacteur Yvan Delporte, is hij de architect achter de gouden periode van het blad', benadrukt Dupuis.

In het midden van de jaren 70 verliet Rosy Dupuis en koos hij voor een ander leven. Hij ruilde België in voor Parijs om te gaan leven van zijn tekeningen. Hij neemt deel aan tal van reclamecampagnes (SNCF, Malabar), tekent voor de Franse pers (Le Monde, Paris-Match) en publiceert jeugdalbums tot begin deze eeuw voor Bayard, Bordas en Nathan.

Maurice Rosy, die bekend stond om zijn eenvoud, tekende zijn autobiografie in stripvorm. Die zal in het tweede semester bij Dupuis verschijnen in het kader van de 75ste verjaardag van Robbedoes.