De christelijke vakbond ACV zegt zich nooit uitgesproken te hebben tegen de notionele intrestaftrek, ‘juist omdat een financiering vanuit eigen vermogen niet ongelijk mag worden behandeld ten opzichte van financiering met geleend kapitaal'. Ook MR-vicepremier Didier Reynders springt in de bres voor ‘zijn' notionele interestaftrek.

De vakbond reageert daarmee op de discussie over de christelijke arbeidersbeweging ACW, die zou overwegen gebruik te maken van de notionele intrestaftrek terwijl de vakbond dat zelf afgekeurd zou hebben.

In een persbericht meldt het ACV wel maatregelen te vragen tegen de vrijblijvendheid, de budgettaire ontsporing en het oneigenlijk gebruik van de notionele intrestafrek. Die leidt volgens de vakbond tot een winstmaximalisatie, die vervolgens wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De vakbond zegt daarom te ijveren voor een aanpassing aan de lagere marktrente, om investeringen en werkgelegenheid te koppelen en voor een gelijke behandeling van grote en kleine ondernemingen. Daarnaast ijvert ACV ervoor om de ‘douple dip' of het gebruik van leningen om het eigen vermogen te versterken, tegen te gaan. Daardoor worden zowel reële als notionele intresten aftrekbaar, luidt het.

Reynders: ‘Hypocrisie moet nu maar eens stoppen'

Ook MR-vicepremier en voormalig minister van Financiën Didier Reynders springt maandag in de bres voor ‘zijn' notionele intrestaftrek.

‘Men moet niet hypocriet zijn', reageert Reynders in de marge van zijn bezoek aan Jordanië. ‘Men moet niet zeggen dat het enkel de multinationals ten goede komt en helemaal geen jobs creëert, en dan komen vertellen dat het voor jobbescherming zorgt bij het ACW.'

Reynders vindt dan ook dat de kritiek maar eens moet stoppen. ‘Ik heb de notionele intrestaftrek steeds verdedigd. Het is een verlaging van de vennootschapsbelasting voor iedereen: voor multinationals, voor kmo's, maar ook - zo zien we nu - voor het ACW', besluit hij. ‘Ik heb helemaal niets tegen het gebruik ervan door het ACW, maar men moet stoppen met hypocriet zijn.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig