RECEPT. Couscous met rode bieten
Foto: WPG Uitgevers
Dit recept komt uit Vrijdag Couscousdag, De Marokkaanse keuken in meer dan 120 recepten van Rachida Ahali (Standaard Uitgeverij, 256 pag., 24.95 €).

De couscous in dit recept heeft een rode kleur, die komt van het kookwater van de rode bieten. Ik kook de bieten in hun geheel. Je kan de bieten ook in schijven snijden en koken, maar volledige bieten zijn gemakkelijker te snijden en de kleur is intenser. Je kan ook voorgekookte rode bieten gebruiken, maar dan heb je geen kookvocht en krijgt je couscous niet die prachtige rode kleur.

Ingrediënten (voor vier personen):

- 250 g couscous (grote korrel)
- 8 flinke rode bieten
- 1 theelepeltje komijnzaad
- 2 uien
- 1 krop Romeinse sla
- 2 tomaten
- 2 hardgekookte eieren
- citroensap (eventueel)
- zout (eventueel)

Voor de vinaigrette:

- sap van 1 limoen
- 4 eetlepels (berg)olijfolie
- 5 eetlepels azijn
- 1 theelepel gedroogd
- basilicum of enkele blaadjes fijngehakte verse basilicum
- enkele fijngehakte blaadjes munt
- enkele fijngehakte blaadjes koriander (kasbour)
- enkele fijngehakte blaadjes bladpeterselie (madnous)
- 2 eetlepels sesampasta (tahina)
- citroensap (eventueel)
- peper en zout

Bereiding:

Schil de bieten en kook ze in een halve liter zout water in ongeveer 15 tot 20 minuten beetgaar met de komijn. Laat uitlekken en afkoelen.Bereid de couscous met het kookwater van de bieten en laat afkoelen.

Maak een vinaigrette van het limoensap, de olijfolie, de azijn, het basilicum, de munt, de koriander en de bladpeterselie. Kruid met peper en zout. Voeg voorzichtig de tahina toe, proef en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Snijd de afgekoelde rode bieten in schijfjes. Pel de uien en snijd in fijne ringen. Doe de rode bieten en de uien in de vinaigrette.

Snijd de Romeinse sla in fijne reepjes, doe er eventueel wat zout en citroensap bij. Was de tomaten en snijd in halvemaantjes. Pel de eieren en snijd in vieren. Leg de sla op een grote schaal en schep de afgekoelde couscous hierop. Leg hierop de gemarineerde schijfjes bieten en ui. Versier de schotel met de tomaten en de eieren.

Tip:

Ook lekker met aardappelsalade. Kook de aardappelen samen met de rode bieten. Als je de de aardappelen dan in schijfjes snijdt, heb je een mooi contrast tussen de rode buitenkant en de witte binnenkant.