De Afghaanse president Hamid Karzai eist de terugtrekking van de Amerikaanse Special Forces uit de onstabiele provincie Wardak. Volgens de president hebben de VS er ‘illegale gewapende groepen' gecreëerd, die ‘onzekerheid' genereren. Dat heeft zijn woordvoerder zondag verklaard.

In de oostelijke provincie Wardak hebben de taliban veel macht. De Afghaanse strijdkrachten hebben er moeite om hun wil te laten gelden.

‘President Karzai heeft de minister van Defensie de opdracht gegeven om de Amerikaanse Special Forces te laten vertrekken in de komende twee weken', verklaarde Aimal Faizi, woordvoerder van het staatshoofd, tijdens een persconferentie. Men verwijt de Amerikaanse troepen en de gewapende groeperingen arrestaties en huiszoekingen, aldus Faizi. De beslissing komt er na klachten van inwoners, klonk het.

Op minder dan twee jaar vóór de algehele terugtrekking van Amerikaanse troepen, geraken de relaties tussen Kaboel en Washington gespannen. Karzai deed al eerder zijn beklag over Amerikaanse bombardementen die de bevolking treffen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig