'Stuur ze allemaal naar huis! Kijk eens om jullie heen! Het is al gebeurd! De verandering is er, ze kunnen niet meer om ons héééén!' (oorverdovend applaus).

Een indrukwekkend politiekordon was vrijdagavond opgesteld, rondom het plein van Sint-Jan in Lateranen, in Rome, waar Beppe Grillo vrijdag de slotmeeting van deze verkiezingscampagne hield. Het Italiaanse Rode Kruis stond klaar, alsof het een openluchtconcert van de Rolling Stones betrof. Vooraf had ik veel volk verwacht – Grillo trok tijdens deze campagne volle pleinen in élke stad die hij bezocht. Maar niet zoveel volk als vrijdag, in Rome: volgens schattingen stroomde het plein vrijdag vol, volgens de Italiaanse pers met zeker 100.000 militanten.

Beppe Grillo is op zijn zachtst gezegd een fenomeen. Al 20 jaar lang is de komiek uit Genua één van de meest populaire stand-up comedians in Italië. Grillo is gespecialiseerd in politieke satire – en het moet gezegd, daarin is hij een specialist. Hij legt de vinger op de wonde – en Italië heeft veel wonden – en stelt onder meer de politieke corruptie en de bijzonder hoge kostprijs van de politiek aan de kaak. Eén van zijn stokpaardjes is ook dat het Italiaanse parlement moet worden gezuiverd van parlementsleden met een strafblad. En dat de loonkloof tussen de top van een bank in Italië en de bediendes – volgens hem verdient de top 1.500 maal meer dan de basis – moet worden gedicht.

Grillo leidt naar eigen zeggen geen politieke partij, hij is de bedenker van een 'beweging': de Vijfsterrenbeweging, die gezond verstand voorstaat. De probleemstelling is correct, de analyse geloofwaardig, maar de oplossing – 'stuur deze politieke klasse collectief naar huis!' iets te eenvoudig, en het voorgestelde alternatief op zijn zachtst gezegd verwarrend.

Maar kijk, vanavond is dit plein wel mooi volgestroomd, met jong en oud. En er hangt een historische sfeer. 'Mensen! Kijk dan!' schreeuwt Grillo zichzelf schor. 'Het is al gebeurd! Ze kunnen niet meer om ons hééééén!' Honderdduizend aanhangers schenken hem een daverend applaus. Vlak voor Grillo's entree, in Rome, heeft een kandidaat-parlementslid op dit podium verklaard dat hij dankzij de Vijfsterrenbeweging zichzelf eindelijk niet meer een machteloze toeschouwer voelt: 'Eindelijk heb ik het gevoel dat we samen iets kunnen veranderen.'

Bij de meest recente regionale verkiezingen is de beweging van Beppe Grillo op Sicilië de grootste partij geworden. Peilingen zijn in Italië allesbehalve waterdicht, maar dat Grillo zondag en maandag Italië dit weekend een grote verrassing zal bezorgen, staat nu al buiten kijf. De meest voorzichtige peiling spreekt van 15 procent, de meest euforische voorspelt vijf procent meer. Grillo's burgerbeweging, die hij pas in 2009 heeft opgericht, kan dit weekend de tweede grootste partij van Italië worden en maakt na maandagavond een spectaculaire entree in Montecitorio, het Italiaanse parlement.

De opkomst in beeld:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig