Kardinaal Julien Ries (93) overleden
De Belgische kardinaal Julien Ries is zaterdag op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte overleden. Dat meldt Tommy Scholtes van de Belgische Bisschoppenconferentie.

Ries, geboren in Fouches, bij Aarlen, was professor aan de UCL. Paus Benedictus XVI creëerde hem op 18 februari 2012 tot kardinaal als blijk van waardering voor het indrukwekkende oeuvre van de Belgische theoloog en antropoloog.

'Het is een groot intellectueel die ons verlaten heeft', zei Tommy Scholtes. 'Hij heeft veel gewerkt aan de dialoog tussen de religies. Zijn kennis was immens', voegde de woordvoerder eraan toe.

Ries werd in 1945 tot priester gewijd en schreef zich vervolgens aan de UCL in om zich te specialiseren in theologie. Hij was ook geïnteresseerd in filologie en de geschiedenis van oosterse godsdiensten. Negen jaar lang was hij deken van Messancy.

Ereprelaat

Als lesgever zette Julien Ries zijn eerste stappen in Athus, waar hij godsdienstleraar was. Van 1968 tot 1991 doceerde hij geschiedenis van de godsdiensten aan de UCL (Université Catholique de Louvain).

De professor-emeritus van de UCL was internationaal bekend vanwege zijn werken over de geschiedenis van religies en zijn stelling dat de mens van nature een religieus wezen is. De Académie française kende hem in 1986 de prijs Dumas-Millier toe en in 1987 de prijs Furtado, voor het geheel van zijn publicaties.

Paus Benedictus maakte hem ereprelaat in 2010 en twee jaar later kardinaal.

De begrafenis vindt volgens Scholtes waarschijnlijk komende zaterdag plaats in de kathedraal van Doornik.