Meer harmonie in de slaapkamer
Foto: NB
Een slaapkamer of badkamer met een zensfeer is geen kwestie van duur design of prijzige technische hoogstandjes. Een rustgevende omgeving die luxe uitstraalt en waarin je kunt ontsnappen aan de stress en sleur van elke dag, kan ook met een beperkt budget. 20 tips.

 1. Houd het aantal meubels beperkt
Een goed bed, een kleerkast, twee nachttafeltjes en eventueel een laag kastje aan het voeteneinde: meer heb je in een slaapkamer in feite niet nodig. Wil je extra opbergruimte,
denk dan aan kunststofbakken of verrijdbare lades die onder je bed passen.

2. Inloopdressing
Is je slaapkamer groot genoeg? Zet je bed dan niet vlak tegen de muur, maar op enkele meters ervan af. Zo ontstaat er plaats voor een kleine inloopdressing: een aparte ruimte met
een open kastindeling, dus zonder deuren. Als de dressing een raam heeft, voorzie dan een zonwering, zodat de kleuren van je kleren niet verbleken.

3. Geen prullaria
Zet de nachtkastjes niet vol met snuisterijen. Veel prullaria maken de schoonmaak van je slaapkamer er niet gemakkelijker op. Ze creëren ook geen rustgevende sfeer.

4 Hotelgevoel
Leg onder elk hoofdkussen een extra kussen en steek dat in een hoes in een bijpassende of juist contrasterende kleur. Zo doet je slaapkamer denken aan de weelde van een vier- of
vijfsterrenhotel. Ook een mooie plaid nodigt uit om je op neer te vleien en in slaap te vallen.

5. Verander van beddengoed
Een supersnelle oppepper van je slaapkamer? Verander gewoon van beddengoed. Kies bijvoorbeeld donker bedtextiel voor de winter, en lichte of witte tinten voor de zomer. Er
bestaan ook dubbelzijdige dekbedovertrekken.

6. Passende gordijnen
De stijl van de raamdecoratie moet passen bij de rest van de inrichting. Lichte, transparante voiles doen het goed in een moderne slaapkamer. Zwaardere gordijnen in de tint van je dekbedovertrek passen beter bij een klassiekere sfeer. Hang ze kamerbreed en kamerhoog op, zoals je dat in je woonkamer zou doen. Heel chic is een slaapkamer met een sprei die is gemaakt van dezelfde stof als de gordijnen.

7. Neutrale kleuren en pasteltinten
Met drukke prints, opvallende dessins en donkere kleuren ziet een slaapkamer er klein en benauwd uit. Neutrale en zachte kleuren daarentegen nodigen uit tot ontspanning en hebben een verruimend effect. Voor een slaapkamer zijn pasteltinten zoals zachtgeel, lichtblauw, zacht lila of pastelgroen bijzonder geschikt.
Heb je graag een opvallende kleur op de wand, pas die dan toe op slechts één muur, achter het bedhoofdeinde. Als je in bed ligt, zien je ogen dan alleen de zachte tinten van de
andere muren.

8. Radiator in de kleur van de muren
Buizen en radiatoren vallen minder op als je ze in dezelfde kleur schildert als de muren. Ook uitspringende schoorsteenmantels of balken trekken minder aandacht als je ze afwerkt op dezelfde manier als de muur of het plafond eromheen.

9. Indirecte verlichting
Geef de voorkeur aan indirect licht in plaats van een hanglamp in het midden van het plafond. De eenvoudigste oplossing zijn nachtlampjes, eventueel aangesloten op een dimmer.

10. Onberispelijk schoon
Een mens voelt zich enkel goed in een schone badkamer. Dat betekent: geen vuil wasgoed, geen zeepresten, geen smoezelige douchewanden, geen haren in het afvoerputje en ook geen schimmelsporen. Maak je badkamer dus regelmatig schoon. Zwarte aanslag van schimmel kun je meestal de baas met een oude tandenborstel en bleekwater. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

11. Less is more
Prop je badkamer niet nodeloos vol. Te veel meubels, accessoires of poespas met allerlei tierelantijntjes doen een ruimte klein en onrustig lijken. Alleen het hoogstnoodzakelijke mag te zien zijn. Voorzie daarom voldoende opbergruimte. Kies neutrale materialen, tegels en sanitair.

12. Nieuwe accessoires
Nieuwe accessoires zoals een leuke badmat, een mooi (spiegel)kastje of handdoeken in een mooie kleur kunnen het cachet van je badkamer helemaal veranderen. Een lelijke radiator? Vervang hem door een mooier exemplaar. Erg handig is een radiator in laddervorm. Deze geeft warmte, maar biedt ook voldoende ruimte om je handdoeken aan op te hangen om ze te laten drogen. Meestal worden deze radiatoren aangesloten op de centrale verwarming, maar vaak kunnen ze ook elektrisch worden verwarmd. Bij sommige types worden beide mogelijkheden gecombineerd, zodat ze in de zomer en op koelere ochtenden elektrisch kunnen werken, en tijdens het stookseizoen op de centrale verwarming.

13. (Net) Nieuw sanitair
Heb je een groene of bruine badkuip en wil je liever iets neutralers? Er zijn bedrijven die op je wastafel, douchebak of badkuip een nieuwe deklaag kunnen aanbrengen. De
kosten liggen een stuk lager dan wanneer je nieuw sanitair aanschaft. Een ruw geworden bad kun je laten voorzien van een kras- en stootvrij laagje kunsthars. Of overweeg een badin-badsysteem. In dit geval wordt in de oude badkuip een nieuwe badkuip geïnstalleerd die er precies in past. Nadat de waterafvoer is verbouwd, komt er pur-schuim in het oude bad en vervolgens wordt het nieuwe bad erin geplaatst.

14. Een nieuwe kraan of douchekop
Vervang je wastafel- of badkraan door een mooier exemplaar en je gewone douchekop door een regendouche. Het geeft je badkamer direct wat meer luxe en een regendouche is
echt heerlijk om eronder te staan. De meeste douchekoppen hebben tegenwoordig drie of meer verschillende standen, van een zachte bruisstraal tot een stevige massagestraal. In
plaats van een douche kun je ook een douchepaneel installeren: een wandzuil met een ‘gewone’ hoofddouche en één of meer zijdouches.

15. Meer zachtheid
Breng wat zachte elementen in de badkamer. Een badjas, een badmat en zachte badhanddoeken in dezelfde kleurschakeringen zorgen altijd voor een aangename zensfeer.
Kies ook zachte tinten voor de muren, meubels en vloeren. Een badkamer helemaal in het spierwit ziet er wel helder uit, maar heeft de uitstraling van een steriele operatieruimte.
Wit in combinatie met zachte of pasteltinten nodigt veel meer uit tot rust en ontspanning.

16. Muren en plafond in dezelfde kleur
Trek de kleur van de muren door naar het plafond. Zo creëer een knus, intimistisch effect. Als je een plafond in het wit schildert en je ligt achterover in bad, is dat niet echt aantrekkelijk.

17. Een nieuw likje verf
Wandtegels waarvan de kleur gedateerd is, kun je beschilderen met speciale tegelverf. Ontvet grondig en breng een zeer goed hechtende primer aan. Voor als je de tegels niet wil
overschilderen, maar enkel de voegen wil opfrissen, bestaan er speciale viltstiften en vochtbestendige, vuilafstotende coatings.
Ook kastjes in melamine of mdf kunnen met aangepaste verf perfect worden geschilderd.

18. Spiegels
Wil je je badkamer groter laten lijken? Hang dan een grote spiegel tegen een wand. Plaats de spiegel tegenover een raam en er lijkt veel meer licht in de badkamer te komen. Of
beplak de badombouw met spiegeltegels. Zo lijkt het bad te zweven.

19. Bad in het midden
Als je badkamer groot genoeg is, kun je het bad in het midden zetten. Dat straalt enorm veel luxe uit.

20. Kaarsjes en een mooie plant
Zet wat kaarsjes in de badkamer, liefst geurkaarsen. Plantensoorten die het in een vochtige ruimte bijzonder goed doen, zijn bijvoorbeeld de Cholorophytum (zebragras) en de
Aloë Vera. Wil je je badkamer helemaal omtoveren tot een spa, zet dan kleine potjes met vijverplantjes en stengels met lucky bamboo als finishing touch.