PS en SP.A willen verschillende aanpak begroting
Premier Elio Di Rupo Foto: BELGA
De regering zal 'in alle rust en sereniteit' aan de begrotingscontrole werken. Zo reageert premier Elio Di Rupo op de discussie over een begrotingsevenwicht dat zijn regering verdeelt.

Naar aanleiding van het jaarverslag 2012 heeft Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), ervoor gepleit om het beoogde begrotingsevenwicht in 2015 niet ter discussie te stellen. Maar hij krijgt tegenwind van de PS.

Premier Elio Di Rupo (PS) neemt nog geen uitgesproken standpunt in over de zaak. 'Ik hoor partijen, ministers en vicepremiers uitspraken doen', reageert hij. 'Wij beginnen onze werkzaamheden op 6 maart op basis van het monitoringcomité, waardoor we een preciezer zicht op de inspanning zullen hebben.'

Maar hij vindt wel dat 'de daling van de economische groei een aantal mensen tot nadenken moet stemmen'. 'We kunnen niet voortdoen in een Europa dat niet een minimum aan groei kent'. Die uitspraak sluit aan bij een eerdere standpunt van de premier over de te grote focus op besparingen binnen Europa.

Onkelinx wil teugels vieren

Zijn partijgenote en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx zei eerder opnieuw dat ze geen streng begrotingsbeleid wil dat ten koste gaat van ons sociaal model.  'In de huidige toestand is een begrotingsevenwicht in 2015 onmogelijk. Het zou zeer slecht zijn voor de mensen - voor het sociaal model - maar ook voor bedrijven', zo zei de PS-vicepremier op VRT-radio. 

'De Franstalige socialisten zijn absoluut geen verkwisters', zei Onkelinx in De Morgen en Le Soir. 'We gaan bijvoorbeeld de staatsschuld zeker niet laten stijgen, maar de economische toestand is nu eenmaal totaal veranderd.' Ze stelt 'dat ons budgettair traject niet meer is aangepast aan de werkelijkheid', verwijzend naar de sociale drama's als Ford Genk en ArcelorMittal. 

'Zaak weer op gang krijgen'

Onkelinx krijgt voor haar pleidooi niet de steun van de Vlaamse socialisten. 'Een begrotingsevenwicht in 2015 en een staatsschuld onder de 100 procent maakt deel uit van het vertrouwen om de zaak weer op gang te krijgen', zo zei staatssecretaris Crombez voor de microfoon van de openbare omroep. Ook Open VLD en CD&V, de twee andere Vlaamse meerderheidspartijen, streven naar een evenwicht in 2015.

En ook uit Europa blijft de vraag komen om snel een evenwicht te bereiken. Tegen België loopt nog steeds een procedure wegens buitensporige begrotingstekort. In dat kader dwong de Commissie ons land vorig jaar het begrotingstekort onder de drempel van drie procent te brengen. Dat lukte, maar eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn merkte op dat Eurostat nog geen finaal verdict heeft geveld over de impact van de kapitaalinjectie voor Dexia op de begroting. Zo zou het tekort nog kunnen stijgen tot 3,7 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in