‘Getoonde beelden schenden geheim van onderzoek'
Foto: *

De advocaat van het lid van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) dat door de raadkamer verwezen werd in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob, overweegt om klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen wegens schending van het geheim van het strafonderzoek. Hij vindt dat de camerabeelden op het politiekantoor en in de cel niet getoond hadden mogen worden in de Panoramareportage.

‘Die beelden zijn overtuigingsstukken uit het strafdossier en die mogen niet zomaar in de openbaarheid worden gebracht en al zeker niet in deze fase. Mijn cliënt heeft na zijn verwijzing door de raadkamer meteen beroep aangetekend, waardoor de kamer van inbeschuldigingstelling zich nog over de zaak moet uitspreken. Ook de rechter ten gronde moet zich nog over de zaak buigen, maar het proces van mijn cliënt is eigenlijk nu al gemaakt', stelde advocaat Jan De Man.

Hij gaat met zijn cliënt overleggen om te kijken of ze verdere stappen gaan ondernemen en tegen wie. ‘Maar als het aan mij ligt, komt er een klacht. Ik vind het ook wraakroepend hoe plots na het vertonen van die beelden iedereen op de zaak springt - zelfs de minister van Justitie - en iedereen zijn zegje erover wil doen zonder enige dossierkennis.'

De advocaat stelt dat zijn cliënt en de andere leden van het Bijzondere Bijstandsteam bevel van hogerhand hadden gekregen om in die politiecel te gaan en Jonathan Jacob te overmeesteren, zodat hij een kalmerend spuitje kon krijgen van de dokter.

‘Ze moesten dat bevel opvolgen en ze hebben de technieken toegepast die ze aangeleerd kregen. En ja: die vuistslagen hoorden daarbij. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te zeggen ‘je had het zus of zo moeten aanpakken', maar op het moment zelf wisten ze niet wat en hoeveel die man geslikt had. Als de politie niets had ondernomen en hij was in zijn cel gestorven, dan zou ze daar ook bakken kritiek op hebben gekregen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in